Užasna prva polovina 2024: Prirodne katastrofe u svetu izazvale gubitke od 120 milijardi dolara

Neophodno je ulagati u mere prevencije, zaštitu zajednica od poplava ili poboljšanje građevinskih standarda ili opremanje protiv jakih oluja

08.08.2024. 15:02
  • Podeli:
poplave i klizište u švajcarskoj, švajcarska - 30 jun 2024 - foto Jean-Christophe Bott Keystone via AP Tanjug (2)-66813217a98a1.webp Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/Tanjug

Švajcarska kompanija za reosiguravanje "Svis Re" (Swiss Re) saopštila je danas da su prirodne katastrofe koje su se dogodile u prvoj polovini godine u svetu izazvale gubitke od 120 milijardi dolara.

"Poslednjih godina, oluje su bile glavni faktor, a događaji sa velikim gubicima zbog grada verovatno će biti sve češći", rekao je šef odeljenja Opasnosti od katastrofe u pomenutoj kompaniji Balc Grolimund, prenosi Ansa.

U Sjedinjenim Američkim Državama, 12 oluja je izazvalo štetu od najmanje milijardu dolara.

Gubici od oluja u SAD porasli su osam odsto od 2008. godine, prema podacima kompanije.

"Osigurani gubici zbog nevremena i grmljavine porasli su iz više razloga, uključujući inflaciju koja je doprinela povećanju troškova", ocenio je glavi ekonomista u "Svis Re" Žerom Hegeli.

Zato je, kako on kaže, neophodno ulagati u mere prevencije, zaštitu zajednica od poplava ili poboljšanje građevinskih standarda ili opremanje protiv jakih oluja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()