'Vlada Srbije u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih vlada'

Premijerka se nada da će ove godine biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE i ističe da je svaka zemlja sa kojom su Emirati potpisali takav sporazum utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini od potpisivanja

13.02.2023. 13:34
  • Podeli:
Ana Brnabić_Foto Reuters-63ea2d8f14ab9.webp Foto: Reuters

Vlada Srbije je, na Svetskom samitu vlada u Dubaiju, predstavljena kao jedna od najinovativnijih i jedna od vodećih po pitanju primene veštačke inteligencije, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

"Mi smo ovde, na svetskom sajmu vlada, prikazani kao jedna od najinovativnijih vlada sa našim rešenjem za super kompjuter, odnosno sa našom primenom superkompjutera u veštačkoj inteligenciji. Bilo je ukupno 1.084 prijava za nagrade, a mi smo izabrani kao jedno od devet najinovativnijih rešenja od tih 1.084", rekla je Brnabić.

Ističe da je Vlada Srbije jedna od retkih vlada na svetu koja superkompjuter dala besplatno na korišćenje naučno tehnološkim parkovima, fakultetima i nauučnim institutima. Dodaje da je Svetski samit vlada u Dubaiju najveći takav događaj na svetu, i da će svi prisutni videti da je Republika Srbija predstavljena kao jedna od devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije.

"Ponosna onim što smo mi uradili u poslednjih nekoliko godina i onim što smo mi danas prikazali ovde. Mislim da je to razlog zašto smo pozvani da govorimo, na temu toga kako će izgledati budućnost, kako je možemo definisati i kako to u stvari izgleda u okviru ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine", istakla je Brnabić.

Naglašava da je jedna od ključnih stvari koja je mogla da se čuje na Svetskom samitu je to da tehnologija determiniše uspešnost jedne zemlje.

"Mi smo to prepoznali i rame uz rame smo sa najnaprednijim zemljama sveta i ako nastavimo ovim putem bićemo još uspešniji narednih godine," zaključuje Brnabić.

Završetak pregovora o slobodnoj trgovini sa UAE ove godine?

Premijerka se nada da će tokom ove godine biti završeni pregovori sa UAE o sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je novinarima u Dubaiju rekla da je za nju velika čast što se sastala sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom i prenela da su razgovarali o probudbljivanju saradnje Srbije i UAE i da je on zamolio da prenese velike pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

"Nadamo se  da ćemo tokom 2023. završiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trogini između Srbije i UAE, što bi za nas bilo veoma značajno. Podelio je sa mnom informaciju da je svaka zemlja sa kojom su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini  utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja sporazuma", rekla je Brnabić.

Kazala je da su razgovrali i o globalnim izazovima sa kojima se suočavaju  sve zemlje sveta, kao i naše, ali i o tome koliko može  dodatno da se produbi saradnja u oblasti IT, veštačkoj  inteligenciji, biotehnologiji, istraživanju i razvoju nauke.

"To smo već definisali sporazumima o saradnji vlada dve zemlje, u maju prošle godine. Naša želja je da ta  saradnja ide još brže", rekla je Brnabić, koja učestvuje u Dubaiju na Svetskom samitu vlada.

Deo aranžmana sa MMF za energetiku, deo za stabilnost

Srbija potpisala stend-baj aranžman sa MMF-om vredan 2,4 milijarde evra, koji će jednim delom biti iskorišten za energetiku, a delom za stabilnost, izjavila je Brnabić.

Ona je novinarima u Dubaiju rekla da se saradnja sa MMF-om nastavlja i po pitanju reformi javnih preduzeća i u javnom sektoru, što će, kako je istakla, biti deo rasta Srbije.

"Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva najavila je da će ova godina biti teža od 2022., ali da je Srbija tokom pandemije pokazala otpornost i uspela da zadrži stabilnost. Preživela je vaša privreda i nastavila da se bori, rekla je ona. Zato nam je važan ovaj aranžman", rekla je Brnabić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()