Vrednost kompanije OpenAI procenjena na 150 milijardi dolara: Nije dovoljno, firma traži još para

Izvori napominju da su pomenuti razgovori o finansiranju kompanije i dalje u toku i da bi uslovi mogli da se promene

12.09.2024. 16:37
  • Podeli:
openai, veštačka inteligencija - profimedia-0810442703-66e2fc8c54684.webp Foto: Profimedia

Kalifornijska kompanija za razvoj veštačke inteligencije OpenAI želi da prikupi 6,5 milijardi dolara od investitora u novoj rundi finansiranja, a njena tržišna vrednost je tom prilikom procenjena na 150 milijardi dolara, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne upućene izvore. 

Ova cifra je znatno veća u odnosu na prethodnu procenu tržišne vrednosti OpenAI ranije ove godine koja je iznosila 86 milijardi dolara, dodaje njujorška agencija.

OpenAI takođe razmišlja o tome da traži pet milijardi dolara od banaka u vidu revolving kredita, dodaje jedan od pomenutih izvora.

Izvori napominju da su pomenuti razgovori o finansiranju OpenAI i dalje u toku i da bi uslovi mogli da se promene.

Kako se navodi, OpenAI nije prvi veliki tehnološki startap koji se obratio bankama na Volstritu za revolving kredit, pošto su to prethodno učinile firme kao što su Fejsbuk, Alibaba ili Uber pre nego su pokrenule inicijalnu javnu ponudu (IPO) i izašle na berzu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()