Vučić o saradnji sa Indijom: Verujem da razmena može da dostigne milijardu evra

Veoma je važno da dve zemlje razvijaju turizam i da što više Indijaca dolazi u Srbiju, zbog čega će se raditi na pojednostavljivanju viznog režima i uvođenju direktne avionske linije

08.06.2023. 14:02
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_polsovni forum_Foto Tanjug Strahinja Aćimović-6481c30e673ed.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da trgovinska razmena sa Indijom veoma brzo može da dostigne milijardu evra. On je na otvaranju srpsko-indijskog foruma rekao da je trenutna trgovinska razmena 327 miliona evra, da se ove godine beleži rast u prvom kvartalu od 21 odsto.

"Sasvim sam siguran da tu milijardu možemo brzo da dostignemo, ali milijarda mora da bude samo početak i da pokušamo da nastavimo saradnju, ubrzavamo i da to ide geometrijskom, a ne aritmetičkom progresijom i verujem u naše tradicionalno prijateljstvo", rekao je Vučić.

On je ponovio da je veoma važno da dve zemlje razvijaju turizam i da što više Indijaca dolazi u Srbiju, zbog čega će se raditi na pojednostavljivanju viznog režima i uvođenju direktne avionske linije.

"Treba da napravimo ne samo događaj na kome će da nas snime kamere, ovo zahteva posvećen, ozbiljan i odgovoran rad svih onih koji danas učestvuju i na forumu i svih članova vlade i naše i indijske, jer verujemo ukoliko budemo posvećeni, moći ćemo mnogo toga da napravimo", rekao je on.  

Verujem da imamo mnogo toga što zajednički možemo da učinimo u oblasti infrastrukture, građevinarstva, energetike i ne postoji oblast u kojoj ne možemo da pokažemo veliki napredak. On je rekao da će se raditi i na saradnju u oblasti kinematografije, kao i da će Srbija pomagati u rešavanju problema kako bi indijske kompanije ostajale tu i ulagale u Srbiju.

"Spremni smo da pomažemo dodatnim subvencijama, jer smatramo da je to dobro i za vas i za nas, da svi zarađujemo", rekao je Vučić i pozvao sve da se posvete pitanju unapređenja saradnje sa Indijom, naglašavajući da je to za Srbiju velika šansa.

"Ovde ljudi vole da potcenjuju, ali ne potcenjujte Indiju koja je najbrže rastuća ekonomija na svetu. Želim da dobro i korisno provedete vreme ovde. Trudićemo se da napravimo što više dobrog posla u korist naših zemalja", zaključio je Vučić.

Vratiti ekonomsku saradnju na nivo iz vremena SFRJ

Poseta indijske predsednice velika privilegija i prilika da se unaprede i ojačaju ekonomske veze dve zemlje i da je veoma važno da uspostavimo što je moguće biližu saradnju sa trenutno najbrže rastućom svetskom  ekonomijom.

"Kako bismo vratili ekonomsku saradnju na onaj nivo koji je postojao između SFRJ i Indije, ali ovaj put smešten u novi kontekst aktulenih i globalnih prilika, ali i izazov", naglasio je Vučić.

Rekao je da je srpski narod uvek pokazivao prijateljstvo i ljubav prema Indiji, poštovanje prema indijskoj kutluri, političarima, šahistima i drugima, kao i da sanskritsko-srpski rečnik ima 70.000 reči, od kojih su najmanje 5.000 reči koje su srodne srpskim rečima.

"Važno je da uspostavimo što je moguće bližu saradnju sa, u ovom trenutku, najbrže rastućom svetskom ekonomijom kakva je indijska", naglasio je predsednik Srbije.

Kazao je da je indijska ekonomija ojačala zahvaljujući IT sektoru, digitalizaciji, inovacijama, reformama, ulaganju u socijalnu infrastrukturu, oporavku industrijskog sektora i jakom uslužnom sektoru.

Vidimo korist u jačanju ogromnog partnerstva sa vama, rekao je Vučić indijskim privrednicima i naglasio je da je veoma važno uvođenje novih fitosanitarnih pravila za saradnju u prehrambeno poljoprivrednoj industriji.

"Naše jabuke našle su prostor na indijskom tržištu, verujemo da će naše smrznuto bobičasto voće naći prostor na indijskom tržištu, pre svega malina koja je najbolja na svetu", rekao je Vučić.

Odbrambene industrije mogu da sarađuju

Odbrambene industrije Srbije i Indije mogu dobro da sarađuju, kao i da bi mogle zajednički da razvijaju i proizvodnju.

"Poštovani privrednici iz Indije, pošto znam da ste došli uglavnom iz sektora odbrane, verujem da naše odbramene industrije mogu i te kako dobro da sarađuju i verujem da možemo mnogo toga da naučimo i dobijemo od vas, jer i mi ne kupujemo malo", rekao je Vučić na forumu u Palati Srbija.

Istakao je da dve zemlje mogu zajednički da razvijaju proizvodnju i da je siguran i oni mogu da nauče nešto od nas.

"Ali i da dobijete nešto što naše fabrike najsavremenije proizvode u današnjem trenutku, a po svakako povoljnijim cenama, od onoga što nude najmoćnije zapadne ekonomije", istakao je Vučić u obraćanju indijskim privrednicima.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()