Za kesu oraha spremite pun novčanik: Po ceni prešišao lešnik, a tek je sezona počela

Nekada je pravilo bilo da je lešnik skuplji od oraha. Sada je drugačije.

17.11.2023. 21:26
  • Podeli:
nuts-3844990_1920 orah orasi pixabay-6557cc490f16e.webp Foto: Pixabay

U sezoni slava, veća je i potražnja za orasima, ne samo za mesom i ribom. U odnosu na prošlu godinu, skoro su duplo skuplji. Kilogram košta i do 2.000 dinara.

Za krckanje i prodaju, domaćih oraha skoro i da nema. U šabačkoj tržnici, na tezgama su uglavnom orasi iz uvoza.

"Novi je, fin. Prebran, nema šta. Ni na šta se ne oseća, onaj ko želi kvalitet, on će i platiti. Nije domaći, iz uvoza je”, kaže prodavačica Dušanka Perić.

Za dve sedmice, orah je poskupeo za 600 dinara. Prema rečima prodavaca, uvozi se iz susednih zemalja, jer domaći nije rodio.

"Godina, vetar je srušio sve, prinos nula, nema ništa zato je i skup, od 1.500 do 2 hiljade, sve zavisi od kvaliteta” naglašava Ljiljana Milutinović iz Drenovca.

„Orah je 1.500 dinara, nabavila sam ga u Bosni. Kupuje se zato što je cena dosta povoljnija nego sad ovaj neki domaći, uvozni ili već prošlogodišnji iz hladnjače. Sitniji, ali je jako ukusan”, ističe prodavačica Zrinka Obrenović za RTS.

Nekada je pravilo bilo da je lešnik skuplji od oraha. Sada je drugačije.

„Sad su orasi skuplji 1.800, a lešnik 1.300. Bez obzira, opet se traže više orasi”, kaže prodavačica Radojka Janković.

„Skup. Prošle godine bio, 900, 1.000, 1.100 maksimalno. Evo sad, 1.500, 1.800. Ne znam šta je to”, kažu kupci i objašnjavaju da manje kupiš, pa onda manje praviš, i opet bude lepo.

Uz mali prinos, loš je i kvalitet. Poslednjih godina, površine pod tom kulturom su znatno uvećane, ali još nije stigao rod sa tih plantaža.

„Mislim da i iz uvoza nije nešto sjajan kvalitet, pošto je generalno podbacila ova godina što se tiče oraha. Još ti plantažni zasadi nisu stigli na pun rod. Tek kad stignu na pun rod, biće i veća ponuda”, ističe Milorad Jocković, PSSS Šabac.

Dok domaćice traže recepte za kolače bez oraha, prodavci kažu da će do kraja godine orašasti plod još poskupeti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()