Za zeleniju Srbiju: U TENT Obrenovac pušteno u probni rad postrojenje za odsumporavanje

Odsumporavanje se odvija vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč, a proizvod toga će biti gips, što će doprineti razvoju cirkularne ekonomije

25.04.2024. 12:26
  • Podeli:
odsumporavanje tent, TE Nikola Tesla - 25 april 2024 - TANJUG MRE EMILIJA JOVANOVIĆ (2)-662a2f225e1b5.webp Foto: TANJUG/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka u termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu svečano je danas pušteno u probni rad. 

Ovaj projekat vredan je 215 miliona evra i finansiran je iz kredita japanske Agencije za međunarodnu saradnju. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da se ovim postrojenjem smanjuju emisije sumpordioskida za 30 PUTA, dok će se značajno smanjiti i emisije praškastih materija. 

"Obrenovac, Beograd i okolina time će imati značajno kvalitetniji vazduh. Termoelektrana sada može da se meri sa bilo kojom u Evropi i svetu", rekla je ministarka. 

Odsumporavanje se odvija vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč, a proizvod toga će biti gips, što će doprineti razvoju cirkularne ekonomije, dok predstavnici EPS-a veruju da će godišnja proizvodnja gipsa biti 250 miliona tona. 

Đedović Handanović je rekla da će upravo stvaranje gipsa doprineti dodatnom prihodu našoj zemlji.  

Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Dodala je i to da je taj projekat rezultat sinergije japanskih i srpskih stručnjaka. 

Da je u pitanju najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope smatra ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović

Vujović je rekla da će se ovim postrojenjem rešiti problem aerozagađenja, a da će se istovremeno produžiti radni vek elektrane. 

"Ovaj projekat je ključan uspeh za unapređenje životne sredine" rekla je Vujović i napomenula je da je korišćena najsavremenija japanska tehnologija i da je sve rađeno po evropskim i svetskim standardima. 

Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Istakla je da je zaštita životne sredine prioritet u radu vlade i očekuje da će se tako nastaviti i kada se formira nova izvršna vlast. 

V.d. direktora EPS-a Dušan Živković kaže da su se izgradnjom ovog postrojenja emisije štetnih gasova usaglasile sa evropskim standardima i domaćim propisima. 

"Emisiju sumpordioskida smanjili smo na ispod 200mg po kubnom metru u odnosu na zakonom propisanih ispod 400mg, dok je emisija praškastih materija smanjena na ispod 20mg po metru kubnom", rekao je Živković i podsetio da se isto postrojenje gradi i u TENT B, a da se kraj radova očekuje sledeće godine. 

Time će se staviti tačka na emisije štetnih gasova na svim velikim postrojenjima EPS-a, istakao je Živković. 

Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Japana, Taniguči Noriaki, zamenik generalnog direktora "Micubiši pauera" (Mitsubishi Power) i Osaka Jasuši, zamenik ministra spoljnih poslova Japana. 

Osaka, kojem je ovo prva poseta Srbiji, istakao je da je u postrojenje ugrađena japanska tehnologija i znanje koje se sticalo kada se njegova zemlja borila protiv zagađenja. 

On je podržao put Srbije ka dekarbonizaciji i izrazio uverenje da će ovaj projekat značajno uticati na zdravlje ljudi. 

"Ovaj projekat je simbol prijateljstva naše dve zemlje kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima iz Japana koji su prošle godine završili rad", rekao je Osaka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()