Žiofre: Želimo da srpski poljoprivrednici postanu evropski

Pored doprinosa EU, postoji i nacionalni doprinos, gde će i sami poljoprivrednici morati da ulože

20.05.2024. 13:51
  • Podeli:
Emanuel Žiofre_Foto Tanjug Sava Radovanović-1665651886236.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da Evropska unija i Srbija imaju dugu tradiciju saradnje u poljoprivredi koja predstavlja deo procesa proširenja i da je želja da farmeri iz Srbije postanu evropski farmeri. 

"Za to je neophodna podrška i zato smo kroz program IPARD2 opredelili 175 miliona evra bespovratnih sredstava, dakle to su bile donacije. U tekućem IPARD3 programu obezbedili smo donaciju od 288 miliona evra. Sredstva iz IPARD fondova pokriće ukupno nekih 60-75 odsto ukupnih ulaganja srpskih poljoprivrednika", rekao je Žiofre u EU paviljonu, gde su diplomate EU zemalja kuvale za posetioce 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

On je rekao da pored doprinosa EU postoji i nacionalni doprinos gde će i sami poljoprivrednici morati da ulože.

"I kada se sve to združi dolazimo do sume od 588 miliona evra. Taj novac poslužiće za modernizaciju poljoprivrede, takođe za bolju održivost i jačanje izvoznih kapaciteta", rekao je Emanuele Žiofre.

Kako je rekao kroz IPARD 3 program, podršku je dobilo 1150 poljoprivrednika.

"Svi izazovi zahtevaju da realizujemo brojne reforme, počevši od digitalizacije. Ona menja način kako se plasira roba. Imamo robote koji pospešuju efikasnost proizvodnje, takođe i satelite koji služe za predviđanje vremenskih prilika", zaključio je Žiofre i dodao da je ponosan što je baš Evropska unija glavni partner Sajma.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()