Malo kupci, malo prodavci: U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

Najveći broj prozjumera čine domaćinstva, a najmanje je u kategoriji stambene zajednice

02.04.2024. 22:15
  • Podeli:
struja_elektricna-energija-1668682666421.webp Foto: Pixabay

U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE).

Kako se navodi, najveći broj prozjumera čine domaćinstva kojih je 2.128 i njihova ukupna instalisana snaga proizvodnih objekata je 17,3 MW.

Najmanje prozjumera u Srbiji, odnosno onih koji koriste proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, a viškove energije prenose u elektrodistributivni sistem koji funkcioniše kao virtuelna baterija, je u kategoriji stambene zajednice, samo tri zgrade u Subotici, Pančevu i Nišu i instalisana snaga tih solarnih elektrana je 69,5 kilovata (kW).  

Kategorija prozjumera ostali kupci-proizvođači su na drugom mestu i njih je ukupno 753, odnosno 705 pravnih i 48 fizičkih lica, ali su oni na prvom mestu po instalisanoj snazi proizvodnje koja je 30,5 MW. 

U saopštenju se naglašava da su u kategoriji ostali kupci-proizvođači struje najbrojniji telekomunikacioni objekti kojih ima 326 sa instalisanom snagom 3,4 MW, dok najveću instalisanu snagu od 17,8 MW imaju 119 industrijskih objekata.

Najveći u ovoj grupi, prema podacima Udruženja OIE je ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, a to je kompanija Toyo Tires iz Inđije sa instalisanom snagom od 7,5 MW. 

U kategoriji ostali kupci-proizvođači nalazi se i 10 crkava, devet škola, pet vrtića, kao i 220 marketa, restorana i trgovinskih centara sa 7,2 MW instalisane snage, ali i 16 državnih institucija.

Udruženje OIE naglašava da podaci pokazuju da se za godinu dana, tačnije od aprila prošle godine do danas ukupna snaga kupaca-proizvođača električne energije povećala približno četiri puta.

"Time  se nastavlja pozitivan trend rasta broja kupaca-proizvođača u Srbiji od aprila 2021. kada je usvojen Zakon o korišćenju OIE i uveden sam pojam prozjumera", navodi se.

Podseća se i da je u skladu sa Zakonom o korišćenju OIE, kupac-proizvođač definisan kao krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz OIE, pri čemu se proizvedena struja koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak isporučuje u zatvoreni distributivni sistem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()