Ima posla, ali nema ko da radi: UNA pita - zašto ljudi izbegavaju poslove u ugostiteljstvu?

Većina ugostitelja muči istu muku svakog leta

Autor: Una Đuričić
15.07.2024. 18:49
  • Podeli:

Umesto dobro poznate rečenice "nema posla", danas češće čujemo "nema ko da radi". Vlasnici kafića i drugih ugostiteljskih objekata tokom leta ne mogu da nađu radnike, pa najčešće u ulogu konobara ili šankera uskaču sami. 

Zašto ljudi izbegavaju poslove u ugostiteljstvu?

Tokom radnih dana, Marija Tomić je advokat, a za vikend radi na svojoj tezgi na Adi, jer tokom letnje sezone drugog rešenja nema.

"Razlog je nedostatak radne snage, to što mladi odlaze preko granice, jer mi nismo u mogućnosti da damo te dnevnice koje se daju preko i drugi razlog je da mladi više vole da rade neke finije poslove, to su razlozi zašto mi ovde i drugi koji se bave ovim poslom ne mogu da pronađu radnike", priča Tomić za UNU.

Kada je u pitanju ugostiteljstvo, tokom leta, vlasnicima kafića i restorana najviše manjkaju konobari. Na četrdeset stepeni ipak smo uspeli da pronađemo predstavnicu ove, može se reći, retke vrste.

"Da li je teško, jeste, ali mislim da je iskustvo koje dobijamo radeći na Adi ovde gde je teško, zapravo super iskustvo i da će mi značiti, a i volim da radim sa ljudima", rekla nam je ona.

Dok iskusni radnici preko leta nisu tu, oni koji ostaju, zbog nedovoljno kadra, padaju s nogu od posla. Problem sa mladima koji ipak hoće da rade, jeste što biraju poslove zbog brze zarade, ali prestaju čim sakupe dovoljno novca za more.

"Ugostiteljska plata je skočila dosta zadnje četiri godine, i onda se pojavljuje dosta mladih koji neće da rade za sitnu lovu. Sitna lova je nekih 60.000 dinara da kažemo, da je neka prosečna plata. I onda dolaze ljudi bez iskustva i ne žele da rade ispod te cifre. Iskusniji konobari traže veći novac i samim tim idu dalje", kaže Miloš Ćosić, vlasnik kafića. 

Mladi uglavnom pristaju da rade na dve nedelje, najviše mesec dana. Zato su vlasnici ugostiteljskih objekata u stalnom problemu i potražnji za radnom snagom.

"Svi koji se vrate ovde, to je septembar, oktobar, svi se vrate i traže posao ovde. Tada već kreće malo lakše da bude, pogotovo za restorane, što se tiče kafića i kafeterija, to je sve isto, tu je borba non stop", dodaje Ćosić.

Tokom leta, za vlasnike važi parola snađi se. Tada oni najčešće oblače uniformu i rade sve poslove od konobara preko šankera, do menadžera. Ili, kao na početku ove priče, od advokata do konobara. Taj ciklus se iz godine u godinu ponavlja, a svakog septembra se nesumnjivo raduju povratku sezonaca sa privremenog rada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()