Koliko para treba da izdvojite pre upisa na fakultet: Detalj vodič kroz troškove prijemnog ispita

Pre izlaska na prijemni mnogi su plaćali pripremnu nastavu na faklutetu, a plaća se i probni prijemni

17.06.2024. 14:16
  • Podeli:
Tan2023-06-2711065276_9 prijemni, fakultet, brucoši zoran žestic-64b651ebeabac.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Maturanti srednjih škola nalaze se na novoj životnoj prekretnici. Jedni će ući u svet rada, drugi nastavljaju školovanje i biraju fakultete koji treba da odrede čime će se ubuduće baviti. Budućim brucošima važno je da studiraju o trošku države, da "upadnu na budžet", jer to znači da neće morati da plaćaju školarinu.

Međutim, i sve ono što prethodi dobijanju indeksa nije jeftino. Taj deo svi moraju da plate i oni koji upišu fakultet kao budžetski studenti i samofinansirajući. Pripremna nastava, probni prijemni ispit, prijava za polaganje prijemnog solidno isprazni džepove roditelja.

Većina fakulteta organizovala je pripremnu nastavu. Za mnoge je to bio dobar način da se sa univerzitetskim profesorima pripreme za ispit, upoznaju sa tipovima zadataku koji će biti na testu. Zavisno od fakulteta do fakulteta priprema je koštala od 10.000 dinara do 100.000.

Pripremna nastava nije obavezna za buduće brucoše, ali se roditelji masovno opredeljuju za to jer smatraju da se na taj način povećava mogućnost za upis. Tu se vidi koje će oblasti biti na prijemnom, kakvi su tipovi zadataka. Tako se roditeljima solidno isprazne džepovi, a da maturanti nisu ni konkurisala za upis na fakultet.
Sa druge strane fakultetima je to dodatni izvor prihoda. Oni tvrde da su pripreme neophodne, jer đaci iz srednjih škola danas izlaze sa različitim znanjem. Kako kažu priprema je više da se nadomesti znanje koje nisu dobili u srednjoj školi.

Plaća se i probni prijemni 

I ne samo priprema. Mnogi fakulteti organizuju probni prijemni ispit, što se takođe plaća. Plaća se prijavljivanje za prijemni, prijemni, a zatim i sam upis na fakultet nezavisno od toga da li ste na budžetu ili ne.

Naravno, visina troškova zavisi od atraktivnosti fakulteta. One visokoškolske ustanove koje imaju studijske programe koji su interesantni mladima, sve predupisne aktivnosti skuplje naplaćuju.

Na FON-u je pripremna nastava već organizovana i koštala je 30.000 dinara. Probni prijemni ispit organizovan je u nekoliko termina. Za probni test iz matematike maturanti su morali da izdvoje 4.500 dinara. Popust su imali oni kandidati koji su išli kod njih na pripremnu nastavu, oni su plaćali 3.500 dinara. Za probu testa opšte informisanosti morali su izdvoje 2.000 dinara.

Ukoliko kandidati žele da polažu probni test iz matematike i test iz opšte informisanosti to ih košta 6.000 dinara. Za kandidate koji su išli na pripremnu nastavu na fakultetu 5.000 dinara.

Za kandidate koji se opredele da na prijemnom polažu samo matematiku prijavljivanje na jedan studijski program košta 8.000 dinara, a na dva studijska programa 11.000 dinara. Za kandidate koji se opredele da polažu matematiku i test opšte informisanosti konkurisanje na jedan studijski program košta 10.500 dinara, a na dva studijska programa 13.500 dinara. Naknada troškova upisa iznosi 5.600 dinara.

Naknada za prijemni 5.000 do 10.000 dinara

Pripremna nastava na ETF- u u Beogradu organizovana je iz matematike i fizike. Kandidati su pri upisu birali da li će pratiti nastavu iz matematike, iz fizike ili iz oba predmeta. Cena po predmetu je bila 46.000 dinara ukoliko su kandidati plaćali odjednom, ili 51.000 dinara ukoliko su plaćali u tri rate po 17.000 dinara. Oni koji su išli na pripremnu nastavu iz oba predmeta i sve to plaćali na rate morali su da izdvoje 102.000 dinara.

Naknada za polaganje probnog prijemnog na ETF-u je 5.000 dinara, dok je prijava kandidata za polaganje prijemnog 10.000 dinara, prenosi Euronews Srbija.

"Naknada za prijavu na konkurs je fiksna i ne zavisi od toga da li je kandidat oslobođen polaganja prijemnog ispita ili polaže prijemni ispit iz jednog ili dva predmeta", navedeno je na sajtu ETF-a.

Na Ekonomskom fakultetu izlazak na probni prijemni ispit košta 1.590 dinara, dok naknada za polaganje prijemnog 7.940 dinara.

Naknada za polaganje prijemnog na Pravnom fakultetu je 10.000 dinara, dok je na Arhitektonskom fakultetu 5.000 dinara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()