Ove promene predstavljaju najveću modifikaciju etiketiranja vina u poslednjih 100 godina
Od 8. decembra proizvođači vina unutar EU biće u zakonskoj obavezi da napišu sve sastojke koje su dodali tokom proizvodnog procesa na deklaraciji.
To uključuje sastojke poput sumpor dioksida, komercijalnih kvasaca, dodatog šećera, regulacijskih kiselina, bojila i drugih aditiva koji se nalaze u vinu piše Decanter.
Osim toga, moraće da iznesu nutritivne informacije, uključujući količinu soli, šećera, ugljenih hidrata i proteina te ukupne kalorije.
Međutim zašto se ovo pravilo neće odnositi na piva i žestoka pića?
Kako javlja Decanter, razlog je u tome što je vinska industrija uglavnom izbegavala dobrovoljno uključivanje ovih informacija, dok 70 odsto proizvođača piva, kao i mnogi proizvođači žestokih pića, pružaju ove informacije.
Ove promene predstavljaju najveću modifikaciju etiketiranja vina u poslednjih sto godina.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.