Srbija stvara: Ložionica postaje centar kreativnosti i turistička atrakcija

Betonski stubovi mosta poslužiće kao platno za murale, a ideja je da ovo bude prva "živa" street-art galerija u Evropi

29.05.2024. 23:00
  • Podeli:
ložionica, 15 maj 2024 - TANJUG Skupština Republike Srbije-6656f53586625.webp Foto: TANJUG/Skupština Republike Srbije

Okolina nekadašnje stare zgrade Ložionice i okretnice za parne lokomotive i mosta Gazela, koja je godinama bila zapuštena, postaje centar kreativnosti, umetnosti i inovacija, prostor za relaksaciju ljudi, okupljanje mladih umetnika i prava turistička prestonička atrakcija, saopštili su iz nacionalne platforme Srbija stvara Vlade Srbije.

U cilju šire urbanizacije ovog dela grada nacionalna platforma Srbija stvara Vlade Srbije pokreće veliki projekat oslikavanja starih stubova mosta Gazela i stvaranje prve "street-art" galerije na otvorenom, u neposrednoj blizini budućeg kreativno inovativnog centra Ložionica.   

Betonski stubovi mosta poslužiće kao platno za murale, a ideja je da ovo bude prva "živa" street-art galerija u Evropi u kojoj će umetnici u svakom trenutku i iznova moći da stvaraju svoja dela inspirisana inovacijama, čovekovim stvaralaštvom i sinergijom prirode i novih tehnologija.

"Kreiranje galerije deo je šireg plana urbane sredine u okolini Ložionice. Time ćemo zaokružiti čitav kompleks koji se sastoji od same Ložionice, stare okretnice, restauriranog vodotornja sa pasarelom, potpuno novom poslovom zgradom i velikim ozelenjenim spoljnim prostorom. Stvaramo veliki prostor za umetnost i kreativnost kakav ne postoji u ovom delu Evrope"  ističe Ana Ilić, direktorka Ložionice.

Urbana galerija, kao prirodni nastavak kompleksa Ložionice, prostiraće se od Savske ulice i Mostarske petlje sve do Savskog šetališta. 

Pored oslikavanja svih nosećih stubova mosta Gazela novi urbani izgled dobiće i stubovi pripadajuće pristupne saobraćajnice mosta Gazela, koja se nadvija iznad nove saobraćajnice Ulice Ideja. 

Razvojem okoline, ali i izgradnjom planirane pešačke i biciklističke staze, ovaj deo grada postaće nova urbana celina za okupljanja umetnika, omladine ali i svih građana Beograda, kao i domaćih i stranih turista. 

Koncept galerije biće razrađen u saradnji sa kreativnim konsultantom i međunarodno priznatim street-art umetnikom Andrejem Žikićem - Artezom, a uskoro će biti raspisan i javni konkurs na koji će moći da se prijave svi renomirani domaći street-art umetnici.

Projekat rekonstrukcije stare Ložionice i njena adaptacija u prvi centar kreativnih industrija u Srbiji nastajao je na inicijativu nacionalne platforme Srbija stvara Vlade Srbije uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Skupštine Republike Srbije Ane Brnabić

Izgradnja centra u potpunosti se finansira iz sredstava budžeta Vlade Republike Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()