Bahatost, razmaženost ili čvrst karakter: Mladi u Srbiji neće na neplaćene prakse

Svaka druga mlada traži prvi posao duže od dve godine

17.03.2024. 12:22
  • Podeli:
devojka, posao, mladi, žena razmišljanje sumnja pixabay-65f6d1cfdab40.webp Foto: Pixabay

Više od 80 odsto mladih koji studiraju u inostranstvu, prema rezultatima istraživanja, rado bi se vratili u Srbiju uz određene uslove. Sa druge strane, mladi koji u Srbiji stiču diplome i dalje u velikom broju razmišljaju o odlasku iz zemlje.

Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih, gostujući na RTS, rekla je da mladi žele da se vrate u zemlju dominantno zbog porodice i prijatelja, ali da mlade ekonomski razlozi motivišu da odu iz zemlje.

"Prema našim podacima, 23 odsto mladih koji zarađuju u zemlji, što je oko 40 odsto od ukupnog broja, zarađuju više od 80.000 dinara, a procenjuju da im je oko 166.000 dinara dovoljno za dostojanstveni život. Takvu platu ne mogu u proseku da očekuju, pogotovo na početku karijere", navodi Pejićeva, dodajući da mladi često ne mogu ni da nađu prvi posao.

Pejićeva ističe da svaka druga mlada traži prvi posao duže od dve godine, dok više od 70 odsto njih nije ni prijavljeno na birou za nezaposlene.

"Potrebno je mnogo napora da se vidi kakav je položaj mladih koji traže prvi posao, jer nisu ni registrovani", naglašava Pejićeva.

Prema njenim rečima, još jedan problem mladih je što nema posla u struci, a nisu ni spremni da rade kao prethodne generacije, poput neplaćenih radnih praksi.

"Nove generacije nisu spremne da svoj rad ne vrednuju, što je sjajno. Zaboravili smo da radna prava, kao koncept, moramo da poštujemo i da eksploatacije na poslu nije u redu", kaže Pejićeva.

Pejićeva, takođe, ukazuje da je veliki broj mladih spreman da se prekvalifikuje ako nema posao, ali navodi da je potrebno veće usklađivanje rada i obrazovanja.

"Program garancije za mlade nas čeka u narednom periodu. Država bi svakoj mladoj osobi koja je duže od četiri meseca van obrazovanja ili nema posao i radnu praksu, ponudila način da se vrati u sistem", navodi Pejićeva.

Foto: Pixabay

Bez uslova za osamostaljivanje

Govoreći o osamostaljivanju koje kreće oko 30 godine, Pejićeva kaže da prema njihovim podacima mladi nemaju izbor i nisu razmaženi, kako se govori, jer nemaju primanja koja bi omogućila ranije odvajanja od porodice.

"Ako imamo podatke da je potrošačka korpa blizu 100.000 dinara, a da svaka peta mlada osoba ima primanja od 80.000 dinara, to nam govori da nemaju uslova da se osmostale", ističe Pejićeva.

Naglašava da je većina mladih prinuđena da pored svog primarnog posla ima i honorarne, te da je potrebno studentima koji žele da rade, omogućiti fleksibilno radno vreme.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()