Diplomom do zaposlenja u struci: Kako državni fakulteti da privuku veći broj budućih brucoša?

Dok raste interesovanje za privatne fakultete, neki državni ne uspevaju da popune ni sva budžetska mesta

20.02.2024. 08:00
  • Podeli:
Mladi_studenti_tehnički fakulteti_Beograd_Foto UNA-1667500393337.webp Foto: UNA

Samo pojedini fakulteti Univerziteta u Beogradu su u poslednjem upisnom roku popunili sva mesta. Interesovanje za privatne fakultete raste, a mnogi državni ne popune ni sva budžetska mesta. Šta državni fakulteti rade da privuku veći broj budućih brucoša?

Među državnim fakultetima na Univerzitetu u Beogradu ostalo je nepopunjenih mesta.

Dok raste interesovanje za privatne fakultete, neki državni ne uspevaju da popune ni sva budžetska mesta.

Saobraćajni fakultet buduće studente sa svojim studijskim programom upoznaje kroz prezentacije u srednjim školama.

Mogućnost zaposlenja najbitnija

Srednjoškolci kažu da ih najviše motiviše obećanje da će, pošto diplomiraju dobiti posao.

"To studente najviše zanima - da posle završenog fakulteta mogu da počnu da rade u struci", kaže za RTS prodekan za studije Saobraćajnog fakulteta profesor dr Petar Mirosavljević.

Naglašava da fakultet nije samo obrazovna nego i pedagoška ustanova.

"Svaki problem koji imaju tokom studija, pokušamo zajedno da rešimo i da ih dovedemo do trenutka dobijanja diplome, završetka studija", objašnjava profesor Mirosavljević.

Među mladima je već nekoliko godina najpopularniji Fakultet organizacionih nauka, potom Elektrotehnički fakultet, Arhitektonski, Medicinski, psihologija na Filozofskom, ali i Stomatološki fakultet.

Prednost praktičnog učenja

Prošle godine stomatologiju je htelo da studira 705 kandidata, ali je mesta bilo samo za njih 220.

Sa Stomatološkog fakulteta ističu da je velika prednost što studenti imaju toliko praktičnog rada.

"Mi se trudimo da naše studente osposobimo da jednog dana kada posatanu doktori stomatologije, određene stomatološke intervencije mogu samostalno da obavljaju i zato su oni dosta angažovani na praktičnoj nastavi gde oni ovladavaju određenim vešitnama. Mi u toku školske godine imamo besplatan program, to praktično znači da studenti na studentskim vežbama pacijentima besplatno obavljaju preglede i rade određene stomatološke intervencije", navodi profesor dr Dragana Puzović, prodekan za nastavu Stomatološkog fakulteta.

Najmanje prijavljenih kandidata već godinama uglavnom bude na Fakultetu za fizičku hemiju i Fizičkom fakultetu.

Interesovanje za nastavničke fakultete je znatno opalo u poslednjim godinama.

Na Matematičkom fakultetu prvo se popuni studijski program Informatika, dok za nastavnike bude nedovoljno kandidata.

"Svesni smo da je Matematički fakultet jedan od najozbiljnijih fakulteta na ovim prostorima i zahteva velika odricanja, ali zato, svaki  student koji završi ove studije on može da se zaposli u celom svetu", kaže docent dr Miljan Knežević, prodekan za akreditaciju, organizaciju tekućih poslova i doktorske studije Matematičkog fakulteta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine prvu godinu na državnim fakultetima upisalo je oko 27 hiljada studenata, a na privatnim oko devet hiljada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()