Dobro plaćeni, ali sve manje traženi: Velike promene na tržištu IT poslova

Softver inženjer se ističe kao ključna radna pozicija, a među traženim pozicijama su i IT Help Desk/Support, System Administrator/Inženjer...

25.12.2023. 11:49
  • Podeli:
Racunar Laptop Programiranje_Pixabay-1665041534986.webp Foto: Pixabay

Broj oglasa za IT pozicije u prvih devet meseci ove godine manji je za čak 52 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je najplaćenija pozicija i ove godine u IT sektoru bila pozicija softver inženjera, sa prosečnom platom između 1.807 i 1.985 evra, pokazali su najnoviji podaci sajta Hello World.

Kako se navodi, pad broja oglasa zabeležen je u poslednjem kvartalu prethodne godine, kada je došlo i do pada broja oglasa na sajtu, a pored toga zabeležen je i rekordan broj konkurisanja kandidata, koji je u ovoj godini bio veći za 55 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Softver inženjer se ističe kao ključna radna pozicija, a među traženim pozicijama su i IT Help Desk/Support, System Administrator/Inženjer, Frontend Developer, kao i Data Warehouse/Business Intelligence Developer.

Prosečna plata za softver inženjere kreće se od 1.807 do 1.985 evra i oni su tradicionalno najplaćeniji, dok se zarade za QA specijaliste kreću od 1.047 do 1.245 evra.

Za IT Help Desk prosečna plata je između 700 i 790 evra, za Test Engineer zarade se kreću od 1.106 do 1.365 evra, dok je prosečna plata projekt menadžera između 1.414 i 1.765 evra.

Tražnja za juniorima je ove godine, u odnosu na prethodnu, zabeležila skok sa 9 odsto na 15 odsto, dok je kod mediora zabeležen pad sa 68 odsto na 63 odsto.

Seniori imaju stabilan udeo oglasa od 22 odsto.

U ovoj godini udeo remote pozicija u ukupnom broju oglasa smanjen je sa 32 odsto na 22 odsto, što sugeriše na prilagođavanje poslovnih modela kompanija, koje sve više naglašavaju potrebu za angažovanjem kadrova koji su fizički prisutni na radnom mestu.

Među najtraženijim tehnologijama u septembru 2023. godine bili su SQL, JavaScript, Cloud, Git i Java.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()