Izveštaj LinkedIn-a: Tri oblasti žude za radnicima - 2024. godina je njihova

Tržište rada u Evropi prolazi kroz ubrzanu transformaciju

28.01.2024. 11:28
  • Podeli:
ai, veštačka inteligencija, windows 12, računar, kompjuter, laptop - shutterstock-65ae57e560b69.webp Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija, održivost i sajberbezbednost se sve više traže, navedeno je u poslednjem izveštaju LinkedIn-a o perspektivama tržišta rada za 2024. godinu.

Tržište rada u Evropi prolazi kroz ubrzanu transformaciju, pojavljuju se nove pozicije koje nisu postojale poslednjih 20 godina, a konkurencija za poslove prošle godine je udvostručena, pokazalo je istraživanje LinkedIn-a na osnovu pregleda miliona poslova koje su članovi te platforme specijalizovane za zapošljavanje započeli u periodu između 1. januara 2019. i 31. jula 2023. godine.

Kako prenosi Juronjuz, u Velikoj Britaniji i Francuskoj je, na primer, prošle godine bila otvorena jedna pozicija na prosečno četiri kandidata, dok je godinu dana ranije, 2022. godine, bilo otvoreno jedno mesto na otprilike dve osobe.

Ipak, i pored porasta konkurencije na tržištu, dve trećine (67 odsto) profesionalaca u Evropi ove godine razmišlja o promeni posla, a kao jedan od glavnih razloga 37 odsto ispitanika navelo je da teže većim zaradama kako bi se suočili sa rastućim troškovima, dok je njih 19 odsto reklo da želi da pronađe novi posao kako bi napredovali u karijeri.

U zavisnosti od zemlje do zemlje, razlikuju se najbrže rastući poslovi u Evropi, ali zajednički trend pokazuje da su veštačka inteligencija (AI), održivost i sajberbezbednost oblasti koje rastu, a najviše se traže menadžeri održivosti, inženjeri za veštačku inteligenciju i analitičari sajberbezbednosti.

"Jasno je da su veštačka inteligencija i održivost dva glavna faktora koja preoblikuju tržište rada i da poslodavci nastoje da pronađu radnike sa veštinama koje su za to potrebne", izjavio je direktor za Evropu i Latinsku Ameriku u LinkedIn-u Džoš Graf.

Dodao je da poslovi u tim oblastima uključuju neke od najbrže rastućih pozicija u Evropi. Prema njegovim rečima, promene na tržištu rada dešavaju se toliko brzo da mnogi profesionalci imaju problem sa tim da pronađu način kako da svoje sposobnosti usklade sa otvorenim pozicijama.

Graf navodi da dodatni problem predstavlja i to što veliki broj novih poslova pre 20 godina nije ni postojao i ukazuje da zbog brzih promena prilagodljivost mora da bude prioritet za poslovne lidere.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()