Za svadbu do pet dana odmora, za davanje krvi dva: Evo kada sve imate pravo na plaćeno odsustvo sa posla

Evo šta kaže Zakon o radu u Srbiji

17.06.2024. 08:08
  • Podeli:
kalendar odmor planiranje shutterstock_2051853884-6602c618769a9.webp Foto: Shutterstock

Zakon o radu u Srbiji reguliše pravo zaposlenih na plaćeno odsustvo u određenim situacijama. Broj dana odsustva zavisi od situacije, ali i od odluke poslodavca. Osim toga, poslodavci mogu obezbediti plaćeno odsustvo i u drugim situacijama, poput svadbe deteta ili stručnog usavršavanja.

Regulisanje prava na plaćeno odsustvo je ključno za održavanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života zaposlenih. Zakon o radu u Srbiji precizno definiše situacije u kojima zaposleni imaju pravo na odsustvo, kao i minimalan i maksimalan broj dana odsustva za svaku situaciju.

  • za sklapanje braka zaposlenima sleduje od 1 do 5 radnih dana (odluku donosi poslodavac)
  • zaposlenom muškarcu za rođenje deteta sleduje od 1 do 5 radnih dana
  • za slučaj teže bolesti bračnog druga, deteta, brata, sestre, roditelja, usvojioca, usvojenika i staratelja od 1 do 5 radnih dana
  • za slučaj smrti bračnog druga, deteta, brata, sestre, roditelja, usvojioca, usvojenika i staratelja najmanje 5 radnih dana
  • za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi - dan davanja krvi i jedan neradan dan gratis

Koje su situacije obuhvaćene zakonom?

Zakon o radu obuhvata različite situacije, uključujući sklapanje braka, porođaj supruge, tešku bolest člana uže porodice, smrt člana uže porodice i dobrovoljno davanje krvi. Takođe, poslodavci mogu obezbediti plaćeno odsustvo i u drugim situacijama, poput svadbe deteta, selidbe, polaska deteta u školu ili stručnog usavršavanja.

Kolika je zarada tokom plaćenog odsustva?

Tokom plaćenog odsustva, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u poslednjih 12 meseci. To znači da zaposleni prima punu zaradu tokom odsustva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()