Bili domaćini, menjali selektora, osvojili titulu: Obala Slonovače šampion Kupa afričkih nacija

Nigerija je do finala stigla bez poraza

12.02.2024. 10:11
  • Podeli:
Fudbaleri Obale Slonovače-65c9dd98ef48b.webp Foto: AP Photo/Sunday Alamba/Tanjug

Novi šampion Kupa afričkih nacija je selekcija Obale Slonovače, a do titule su došli posle preokreta u finalnom meču protiv Nigerije - 2:1.

Činilo se da će Nigerija, koja je povela, opravdati ulogu blagog favorita, kako zbog partija koje je pružala na ovom šampionatu (bez poraza stigla do finala, uz samo jedan remi u grupi i samo jedan primljeni gol u nokaut fazi), tako i zbog toga ko je bio naspram nje.

A naspram nje je bila Obala Slovanače, i to u nikad čudnijoj situaciji. Najpre je posle poslednjeg meča u grupi, poraza od čak 0:4 i to od 88. sa FIFA rang liste, Ekvatorijalne Gvineje, smenjen selektor Žan-Luj Gase, a kako se, zahvaljujući drugim rezultatima, selekcija Slonova ipak domogla nokaut faze, usledile su nove drame, pišu "Novosti".

Prvo one van terena:

Za selektora je pozvan, kao privremeno rešenje, strateg ženske reprezentacije Francuske, Erv Renar, ali taj poziv je bio uzaludan i moralo je, brže-bolje, da se za neočekivani nastavak takmičenja, nađe bilo ko da vodi ekipu.

Izbor je pao na Emersea Faea, koji je imao igračko iskustvo, nešto malo i trenerskog, ali nikada u životu nije vodio seniorski tim, samo podmlatke Slonova.

A onda, posle fudbalske tragedije krenula bajka.

Sa novim selektorom najpre je Senegal pobeđen na penale u osmini finala, a potom je protiv Malija bilo neophodno dati gol za izjednačenje u 90. minutu, pa pogodak za pobedu u poslednjem, 120.

U polufinalu, protiv upornog DR Konga, koji je nadimak Leopardi opravdavao prilično agresivnim nastupom, ipak je preovladalo iskustvo Obale Slonovače, a tih 1:0 nije bilo sve što su u završnici "KAN 2024" igrači ove ekipe uspešno uradili.

Na red je došla završnica bajke, i... iako se činilo da ništa od srećnog završetka neće biti, baš on se i desio.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()