Danska fudbalska bajka: Na šampionat upali kao zamena ratnoj Jugoslaviji, a izašli sa peharom

Danska je kao zamena za Jugoslaviju ušla slučajno na EP 1992. i postala šampion

24.11.2022. 16:18
  • Podeli:
Denmark-1992-Euro-1669295685422.webp Foto: FIFA

Tog vrelog juna 1992. godine na Starom kontinetnu se igralo Evropsko prvenstvo i to u Švedskoj. Bilo je to prvi put da se evropski šampionat ugnezdio u nekoj nordijskoj zemlji i na Skandinavskom poluostrvu. 

Takođe, ovo je bilo poslednji put da je na prvenstvu učestvovalo osam ekipa jer već od narednog broj ekipa povećan na 16.

Rat u Jugoslaviji

Jugoslavija, kao prva u Četvrtoj grupi, kvalifikovala se za šampionat dok joj se zemlja raspadala u krvi.

Ipak, Osimova momčad je morala da napusti takmičenje i nakon diskvalifikacija, upravo zbog rata, vraćeni su kućama iz Švedske. Danska, kao drugoplasirana u kvalifikacionoj grupi, upala je tako gotovo slučajno na prvenstvo.

Koliko je Dancima bilo stalo do fudbala govori i to da im je najbolji igrač Mihael Laudrup ostao kod kuće.

Jesu li Danci na ulasku u šampionat bili baš toliki autsajderi, kao što se priča? Kažu da jesu.

Ipak, godinu ranije u Beogradu pobedili su u kvalfikacijama Jugoslaviju koja je tada bila u punom sjaju. To im u tom trenutku nije bilo dovoljno da se plasiraju dalje te se reprezentacija zajedničke države koja de facto više nije ni postojala, plasirala dalje u grupu zajedno sa domaćinom Švedskom, Engleskom i Francuskom.

Kada su Danci zamenili Osimovu ekipu, očekivalo se da će se i oni brzo vratiti u Kopenhagen. Ni danski navijači nisu previše nade polagali u svoj tim.

Ali to se nije dogodilo.

Maestralni Vikinzi

I tu kreće jedna od najčudnijih i najčudesnijih fudbalskih priča, naša večna rana, ali pomalo i omaž onome što bi se možda desilo da nismo imali rat. Danci su, na neki način, igrali u ime nas.

Nemajući šta da izgube, Danci su u svojoj grupi pobedili Francuze, izgubili od Švedske i provukli se s Englezima i uspevaju da eliminišu u polufinalu Holandiju sa 2:1. 

Nisu Danci, kažu poznavaoci fudbala, imali tu lepotu i strast jugoslovenskih fudbalera niti eleganciju nemačkog fudbala. 

U finalu ih je upravo čekala aristokratija fudbala - Nemci.

Niko nije verovao da bi danska reprezentacija mogla da uradi bilo šta osim da ih Nemci odvale sa par golova i 'napraše' kućama.

A onda 28. juna 1992. godine, pred 38.000 gledalaca na stadionu u Geteborgu Danci razbijaju favorizovanu Nemačku, tada aktuelnog svetskog prvaka, pobedivši ih u finalu sa 2:0.

I tako plavi potomci Vikinga postaju šampioni Evrope. 

Danski film "Leto 1992" koji govori o uspehu njihove reprezentacije na EP u fudbalu videlo je nekoliko stotina hiljada Danaca.

A mi? Mi smo ratovali.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()