Dinamo: Za sva dešavanja u Atini najveću odgovornost snose grčka policija i AEK

Utakmica između AEK-a i Dinama trebalo je da bude odigrana sinoć u Atini, ali je odložena zbog nereda navijača u kojima je smrtno stradala jedna osoba

09.08.2023. 13:37
  • Podeli:
dinamo slavko midzor pixsell 2-64d1ecaa11caf.webp Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Fudbalski klub Dinamo iz Zagreba oglasio se danas saopštenjem u kojem tvrdi da za incidente i nerede u Atini uoči prvog meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv AEK-a najveću odgovornost snosi grčka policija i predstavnici kluba iz Atine.

Evropska fudbalska unije (UEFA) je ranije zabranila da ovim utakmicama prisustvuju gostujući navijači.

Utakmica između AEK-a i Dinama je trebalo da bude odigrana sinoć u Atini, ali je odložena zbog nereda navijača. U sukobima grčkih i hrvatskih navijača u noći između ponedeljka i utorka smrtno je stradala jedna osoba, a osam ih je povređeno. Policija je uhapsila oko 100 izgrednika, koji će danas izaći pred grčkog tužioca.

UEFA je odredila da prvi meč hrvatskog i grčkog šampiona bude odigran 15. avgusta u Zagrebu, a drugi duel je na programu četiri dana kasnije u Atini.

AEK je sinoć od UEFA-e zatražio hitno i oštro kažnjavanje Dinama, smatrajući hrvatski klub odgovornim za napad svojih navijača na pristalice grčkog tima.

"Dinamo je više puta jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su za posledicu imali smrtni ishod. Nasilju nije mesto u civilizovanom društvu i uvek ćemo da se borimo za istinske vrednosti, koje promoviše naš klub. Iskreno želimo da verujemo da slične poglede deli i naš rival AEK", navode iz zagrebačkog kluba, prenosi hrvatski Indeks.

Dinamo tvrdi da AEK diže tenzije i vrši pritisak na UEFA-u.

"Neshvatljivo je da AEK pokušava da ljudsku tragediju iskoristi za sopstvenu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi. Svima je jasno, osim predstavnicima AEK-a, da je Dinamo preduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne desi. Za sva dešavanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, odnosno grčka policija i AEK kao klub domaćin", navodi Dinamo.

Šampion Hrvatske tvrdi da je imao komunikaciju sa predstavnicima UEFA-e, ali ne i sa ljudima iz AEK-a.

"Predstavnici grčkog kluba su od samog početka opstruirali bilo kakav pokušaj saradnje i traženja najboljeg rešenja. Demonstrativno su napustili sastanak na dan utakmice, odbili bilo kakvu vrstu komunikacije i takvim ponašanjem sebi dodelili ulogu istražitelja, tužioca i sudije. Takav postupak smatramo u najmanju ruku apsurdnim i opasnim poigravanjem emocijama u ovako delikatnom trenutku", piše u saopštenju Dinama.

Zagrebački klub je pozvao čelnike AEK-a da smire tenzije.

"Oštro osuđujemo ovakvu vrstu komunikacije naših sportskih rivala iz Atine pogotovo dok je istraga još u toku, pošto iz dana u dan saznajemo nove informacije o nemilom događaju. Naglašavamo da do ovog trenutka još nije utvrđeno da li je počinilac ovog strašnog zločina hrvatski ili grčki državljanin. Pozivamo predstavnike AEK-a da se posvete fudbalu i smirivanju tenzija, a ulogu istražioca i sudije prepuste nadležnim institucijama", ističe se u saopštenju Dinama.

Dinamo je na kraju podsetio na korake koje je šampion Hrvatske preduzeo uoči gostovanja u Atini sa ciljem prevencije eventualnog nasilja. U klubu iz Zagreba tvrde da su poslali dopis AEK-u u kome se naveli mogućnost dolaska hrvatskih navijača, ali dodaju da odgovor iz grčkog kluba nisu dobili.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()