Dragan Džajić, jednoglasno, izabran za predsednika FSS

Mirko Poledica je jedini osporio izveštaje Jovana Šurbatovića, a pre glasanja je napustio Skupštinu bez želje da glasa

14.03.2023. 15:34
  • Podeli:
Dragan Džajić-6410776f56b4d.webp Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

Srpski fudbal, konačno, je dobio svog vođu. Dragan Džajić je novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije, odlučeno je u utorak (14. marta 2023) na Izbornoj skupštini u Staroj Pazovi. Njegov mandat trajaće do 2026. godine.

Počasni predsednik FK Crvene zvezde preuzeo je funkciju od Slaviše Kokeze, predsedavajućeg koji je pre dve godine podneo ostavku na čelu FSS. 

Vanrednoj skupštini FSS, pored delegata koji imaju pravo glasa, prisustvuju i predstavnici UEFA i FIFA, kao i članovi regiona fudbalske Srbije. 

Izboru predsednika prethodi osam tačaka dnevnog reda, a Skupštinu je "otvorio" dosadašnji potpredsednik Saveza Nenad Bjeković. Posle njega, sve do izora radnog tela, reč je uzeo generalni sekretar Jovan Šurbatović, koji će nastaviti i u novom mandatu da obavlja pomenutu funkciju. 

Radno telo, odnosno radno predsedništvo, jednoglasno je izabrano u sastavu: Branislav Nedimović, Darko Ramovš i Igor Uljarević.

Prisutnima se prvo obratio predstavnik UEFA Luka Nikola, koji je bio kolegijalan, ali je spomenuo i pohvalio zainteresovanost Nemanje Vidića na dosadašnjoj pokazanoj želji da učestvuje u napretku srpskog fudbala. Obratio se i budućem predsedniku FSS Draganu Džajiću istakavši da ga smatra legendom fudbala i čovekom koji se pokazao da ume da vodi administrativne poslove u klubu, kao i da može u svom mandatu da računa na podršku UEFA. 

"Mislim da je fer da kažem da je bilo dosta prepreka na putu, ali sada se broji konačan rezultat. Čestitam Bjekoviću i Šurbatoviću na uspešnom vođenju ovog srpskog broda kroz ne tako povoljne vode u prethodnom periodu. Do juče smo imali dve legende, ne samo srpskog, već i svetskog fubala. Želim da čestitam Vidiću na vođenju kampanje do sada. Svakako da je potreban da ostane, bude prisutan i daje doprinos razvoju srpskog fudbala. Džajiću i njegovom timu želim sve najbolje. Džajić je legenda svetskog fudbala, ima veliko iskustvo i kao igrač i kao rukovodilac. Njegovim izborom će srpski fudbal biti u sigurnim rukama. Imaćete punu podršku UEFA", rekao je Luka Nikola.

Zoran Šćepanović, predsednik Verifikacione komisije podneo je izveštaj. Potvrđeno je da 79 delegata prisustvuje sednici, od maksimalnih 85 što znači da postoji kvorum. Mandat nije verifikovan petorici delegata i oni su zamenjeni. Među njima je i Tomislav Karadžić koji ostaje počasni predsednik FSS. 

Jovica Vasilić, delegat FS Zapadne Srbije umesto Predraga Živkovića. Dragan Džajić ispred Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije umesto Marka Petrovića, Stefan Babović, takođe delegat Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije umesto Valentine Vasić, kao i Igor Konatar, koji je umesto Marka Dimitrijevića.

Nemanja Vidić je takođe delegiran ispred Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije umesto umesto Darka Matića.

"Utvđreno je da je izbor zamena delegata Skupštine FSS izvršen u skladu sa odredbama Statuta FSS", rekao je Šćepanović. 

Generalni sekretar Jovan Šurbatović je podneo izveštaj o radu i rezultatima FSS. Fokus je stavljen na sportske rezultate mlađih i seniorske selekcije u ženskoj, odnosno muškoj konkurenciji, kao i na futsal i e-fudbal u kom smo prvaci i vicešampioni. 

Šurbatović je pomenuo uspehe koje su fudbaleri i fudbalerke ostvarili u prethodnom periodu, ali i o poslovnim poduhvatima i zaradama koje su ostvareni klubskim plasmanima Crvene zvezde i Partizana u evro takmičenjima, ali i plasmanom reprezentacije na Svetsko prvenstvo plus sponzorski ugovori koji su napravili rekordan budžet nacionalnog tima - gotovo 38 miliona evra. 

"Ostvareni su dva plasman na SP. Ono što je jako važno, mi smo kroz dva ciklusa Lige nacija, iz Lige C došli do grupe A. Mlada reprezentacija se plasirala na EP u Italiji, omladinci među osam najboljih na EP u Slovačkoj, kadeti su bili treći na EP u Izraelu. Ostvarili su plasman i na EP 2017. i 2018. godine. Žene su pobedile Nemačku, sedmostrukog prvak Evrope. A U17 ženska reprezentacija se plasirala na EP 2017. Futsal se kontinuirano takmiči na najvećim takmičenjima. Ono što je budućnost i što nas čeka je esport, efudbal. Prvaci smo Evrope 2021. i vicešampioni godinu dana ranije. Klupski fudbal nam je 11. u Evropi. Ono na čemu je rukovodstvo insistiralo je borba protiv nameštanja utakmica. Od 2016. do 2022. imali smo čak 92 prijave. Od toga samo pet klubova 58 prijava. Uhvatili smo se u koštac sa velikim zlom. Već dve godine nemamo nijednu prijavu od UEFA, nema nameštenih utakmica. Zahvaljujući VAR-u, koji smo implementirali. Uvećani su sponzorski ugovori za TV prava. Puna regularnog takmičenja donela je nove sponzore. Potpisali smo rekordne ugovore", rekao je Šurbatović.

Na pitanje voditelja Skupštine Branislava Nedimovića da li neko želi da se javi za reč i javio se Mirko Poledica. On je, kao delegat i član Skupštine, istakao da je iz izveštaja Šurbatovića moglo da se čuje samo lepo i uspešno, kao da ništa loše i nezakonito nije postojalo u prethodnom periodu. Poledica je naglasio da su prethodni izbori nezakoniti i neregularno odrađeni, a o tome niko ne razgovara. Osvrnuo se potom i na rad FSS dok je njime vladao Slaviša Kokeza i da je i tu bilo neregularnosti, a naglasio je i da nije dugo radio Arbitražni sud čime je zanemaren interes igrača. 

Poledica je ispravio Šurbatovića da nije tačno da nema nameštanja utakmica i to, što je poražavajuće, ima ih u juniorskim ligama. 

Posle rasprave i dobacivanja iz "publike" na račun Mirka Poledice došlo je do glasanja za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Mirko Poledica je pre glasanja napustio Skupštinu, a predsedavajući Branislav Nedimović je kao, sve vreme pre ovoga, imao komentare na sve pa je čak rekao da će "zloupotrebiti svoj položaj i prkomentarisati odlazak Mirka Poledice". 

Glasanje za predsednika je bilo javno, kako nalaže pravilnik FSS kada je jedan kandidat u trci. Dragan Džajić izabran je jednoglsno sa 78 glasova ZA.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()