Fudbaleri Izraela imaju poseban cilj na Kosovu: Naše srce je zarobljeno u Gazi

Ne možete, u ovakvoj situaciji, da razmišljate samo o fudbalu, rekao je napadač Granade i Izraela

10.11.2023. 11:17
  • Podeli:
Fudbaleri Izraela-654dff091c493.webp Foto: AP Photo/Andreea Alexandru, File/Tanjug

Fudbalska reprezentacija Izraela ide na Kosovo sa posebnim ciljem - da kroz performans pošalju poruku svetu. Izraelci gostuje u Prištini, gde će u nedelju, u okviru kvalifikacija za EP 2024., igrati protiv domaćina.

Prema pisanju medija u Izraelu "nacionalni tim je dobio direktivu od državnog vrha" da ovo gostovanje, koje će biti pod budnim okom javnosti, iskoristi za slanje poruke o dešavanjima na teritoriji Gaze

FS Izralea je na put krenuo sa velikim paketima promotivnog materijala, kako bi iskoristili međunarodnu scenu za promociju svoje priče. U prtljagu su se našle fotografije otetih Izraelaca od strane Hamasa, posteri i majice s natpisom "Naše srce je zarobljeno u Gazi", koje će fudbaleri nositi.

Izraleci su dobili od UEFA i dozvolu da održe minut ćutanja na naredne dve utakmice u Mađarskoj, gde će biti domaćini protiv Švajcarske i Rumunije.

Igrači ne rezmišljaju samo o fudbalu

Napadač španske Granade Šon Veisman govorio o tome kako se, zbog rata u kom je njihova zemlja, osećaju fudbaleri Izralea.

"Ne možete, u ovakvoj situaciji, da razmišljate samo o fudbalu. Ako postoji neki, i najmanji razlog, koji nam omogućava da izmamimo osmeh mi smo tu da to uradimo. Očigledno, to nam daje motivaciju. U četvrtak sam posetio vojnike i mi smo njihovi najveći navijači. Ako kroz fudbalsku utakmicu, koja izgleda kao nešto zanimljivo i važno, možemo da donesemo radost ljudima u našoj zemlji, daćemo sve od sebe da to postignemo", rekao je Veisman.

Sportisti na rat u domovini gledaju sa strane, iz daleka, jer ih je posao odveo negde daleko. Njima je podjednako teško jer su im porodice i prijatelji ostali u ugroženom području i, u ovom slučaju, mnogi su na frontu. 

"Moje srce je uvek u Izraelu, čak i kada nisam u zemlji. Nadam se da ćemo čuti dobre vesti uskoro. Nisam govorio o svojoj privatnosti i porodici. Imam ženu i dvoje dece koji su mi sve, oni su najvažniji i video sam da pričanje ili bilo šta drugo ne pomaže. Nije lako vreme za nas. Biti Jevrej u Evropi nije baš najzabavnije", dodao je napadač Granade.

Izrael u kvalifikacijama zauzima treće mesto u grupi I, iza selekcija Rumunije i Švajcarske, ali ima još realne šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()