Fudbalerka sa hidžabom zaigrala na Svetskom prvenstvu i ušla u istoriju

FIFA je dosta dugo "štitila sigurnost igračica"

30.07.2023. 11:54
  • Podeli:
Nouhaila Benzima-64c62fe5407e4.webp Foto: AP Photo/James Elsby/Tanjug

Nouhaila Benzina (25) je prva fudbalerka u istoriji ženskog fudbala koja je na Svetskom prvenstvu igrala sa hidžabom na glavi. FIFA je ukinula zabranu igranja po religijskim običajima, pa je igračica Maroka to iskoristila, a potom je sa svojim timom ostvarila i prvu pobedu na takmičenju u Australiji - 1:0 protiv Južne Koreje

Benzina je bila na klupi tokom meča sa Nemačkom i nije igrala. Ali je igrala protiv Koreanki i ispisala istoriju kao prva igračica sa hidžabom na terenu.

FIFA je dosta dugo branila nošenje hidžaba tokom utakmica, "radi sigurnosti igračica", ali je 2014. godine finalnim turnirom Svetskog prvenstva za žene do 17 godina, zabrana ukinuta.

Odbrambena igračica Benzina odigrala je sjajnu utakmicu i dala je veliki doprinos prvoj pobedi Maroka na Svetskom prvenstvu.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()