Hristos Spasitelj i drugi svetski spomenici zasvetleli u znak počasti Peleu

Statua koja kruniše brdo Korkovado bila je osvetljena bojama brazilske zastave i dresa Kanarinje

30.12.2022. 15:24
  • Podeli:
Hristos Spasitelj Rio de Žaneiro-63aef325e856c.webp Foto: Profimedia

Hristos Spasitelj, simbol Rio de Žaneira i Brazila, obojen je zelenom i žutom bojom u znak poštovanja prema smrti jedinog trostrukog svetskog šampiona u fudbalu Pelea.

Statua koja kruniše brdo Korkovado bila je osvetljena bojama brazilske zastave i dresa Kanarinje, koji je Pele toliko puta nosio na obližnjem stadionu "Marakana".

Širom Brazila šire se počasti i sećanja na Edsona Arantesa de Nasimenta Pelea, koji je umro ovog četvrtka u 82. godini u Sao Paulu od posledica raka debelog creva.

Vlada Brazila proglasila je trodnevnu žalost zbog smrti napadača koji je osvojio svetska prvenstva 1958, 1962. i 1970. godine i koga su FIFA i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) smatrali najboljim fudbalerom 20. veka.

Stadion "Vembli" u Londonu takođe se pridružio ovoj inicijativi i osvetlio svoj luk bojama brazilske zastave, zelene i žute, u znak sećanja na Kralja.

"Njegov jedinstveni talenat osvetlio je fudbalsku igru i inspirisao svet“, objavio je klub u engleskoj prestonici na svom Instagram nalogu, zajedno sa fotografijom gola u čast Pelea. 

Marakana, stadion na kojem je Pele postigao svoj 1000. gol 1969. godine, osvetljena je u sumrak u znak počasti „Kralju“.

„Osvetljen zlatom u znak poštovanja prema najvećem svih vremena. Hvala ti na svemu još jednom, i počivaj u miru, Rej“, objavio je zvanični nalog Marakane na Tviteru, koji je podelio snimak stadiona iz vazduha.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()