Humanitarac u duši: Mladi fudbaler Borusije obradovap 20.000 Nigerijaca

Poklonio već dve zgrade u Lagosu i dao nebrojeno stipendija

30.12.2023. 16:31
  • Podeli:
Karim Adejemi-65902d7b74468.webp Foto: AP Photo/Antonio Calanni/Tanjug

Bundesliga je na pauzi, a jedan od igrača Borusije Dortmund je stigao u centar pažnje iako fudbala u Nemačkoj nema. Karim Adejemi, samo 22 godine star, odmor je odlučio da provede u očevoj Nigeriji kako bi 20.000 sugrađanja obradovao neverovatnim poklonom za Novu godinu.

Talentovani fudbaler je, preko svoje fondacije koju je osnovao 2019. godine, organizovao i finansirao uz pomoć nemačkog kluba da se ljudima uvede pijuća voda. Posle ovog velikog dela Borusija se obavezala da će i dalje podržavati i pomagati Adejemijeve humanitarne ideje. 

"Rođen sam u Nemačkoj, ali pola mog srca je u Nigeriji. Uvek su mi u sećanju ostali dani kada sam na ulici igrao fudbal u Nigeriji i osetio potrebu da pomognem tim ljudima. Kada sam dobio priliku to da učinim nisam ni sekund razmišljao, učinio sam", rekao je Adejemi.

Humanim radom počeo da se bavi pre punoletstva

Adejemi je 2002. godine rođen u Nemačkoj, od oca Nigerijca i majke Rumunke, a prvi put je u očevoj domovini bio sa deset godina. 

Sa 17 godina je počeo da se bavi humanitarnim radom. Pokrenuo je fondaciju za pomoć deci i mladima u Nigeriji, koja je u četiri godine ostvarila neverovatne rezultate. U septembru je sa Nigerijcem Vilfredom Endidijem donirao dve stambene zgrade koje su izgrađene pored novog stadiona u Lagosu.

U njima su sobe sa 96 kreveta za mlade fudbalere, potpuno su klimatizirane, a smeštaj i nove svlačionice imaju struju 24 sata dnevno, što je velika stvar za Nigeriju. 

Njegova fondacija je, do sada, omogućila stotine fakultetskih stipendija mladim Nigerijcima.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()