Ispovest Alija: Sa 6 su me maltretirali, sa 8 sam dilovao drogu, bio sam zavisnik

Rastao uz majku alkoholičarku, borio se sa zavisnošću...

13.07.2023. 13:14
  • Podeli:
Dele Ali-64afceb89aa27.webp Foto: AP Photo/Rui Vieira/Tanjug

Fudbaler Evertona Dele Ali (27) otvorio je srce i dušu u potkastu čuvenog Gerija Nevila. Emotivna ispovest engleskog veziste "ukočila" je misli svih ljubitelja fudbala jer su se suočili i sa mračnom stranom sa kojom se suočavaju oni od kojih mnogo očekujemo. 

"Mučim se da pronađem reči koje bih napisao uz ovaj video, ali pogledajte moj najnoviji intervju sa Dele Alijem. To je najemotivniji, najteži, istovremeno i najinspirativniji razgovor koji sam ikada u životu imao", reči su kojima je legenda Mančester junajteda, danas TV voditelj, Geri Nevil najavio priču sa nekadašnjom nadom engleskog fudbala. 

Momak koji je pre sedam sezona skrenuo pažnju na sebe u dresu Totenhema govorio je o svojim slabostima, psihičkim problemima, rehabilitaciji od zavisnosti razmišljanjima o napuštanju fudbala, ali i o ranoj mladosti kada ga je maltretirao prijatelj majke alkoholičarke sa kojima je živeo...

"Sada je možda pravo vreme da svima kažem - postao sam zavisan od tableta za spavanje, a imao sam i psihičkih problema. I to nije samo moj problem - u fudbalu se takve stvari dešavaju mnogo češće nego što ljudi mogu da zamisle", rekao je Ali.

Englez se na fudbalskoj sceni pojavio kao jedan od najboljih mladih talenata uprkos teškom detinjstvu.

"Moje detinjstvo je nešto o čemu nisam baš mnogo pričao, da budem iskren. Mislim da je bilo nekoliko incidenata koji bi vam mogli dati  razumevanje mog odrastanja. Sa šest godina maltretirao me je mamin prijatelj, koji je često bio u našoj kući. Moja mama je bila alkoholičarka. Poslali su me u Afriku da se naučim disciplini, a onda su me vratili u Englesku.

"Sa sedam sam počeo da pušim, sa osam sam dilovao drogu. Jedna starija osoba mi je rekla da niko neće da zaustavi klinca na biciklu, pa sam se vozio okolo sa svojim fudbalom, a ispod sam imao drogu. Sa 11 me je držao da visim sa mosta, tip sa susednog imanja"...

Usvajanje mu je promenilo život

Ali je rekao da se njegov život preokrenuo na neverovatan način kada su ga usvojili Alan i Seli Hikford. Sa biološkom majkom i ocem nema kontakte i ne želi ga jer su pokušali u medijima da optuže za prevaru par Hikford, ali sa svojim "novim" roditeljima je veoma blizak.

"Sa 12 godina sam usvojen i tada me je sunce ogrejalo. Ako je Bog stvorio ljude, to su bili oni", kaže Ali i nastavlja:

"Kada sam počeo da živim sa njima bilo mi je teško da im se otvorim, jer sam osećao u sebi da bi zbog toga mogli da me se otarase. Pokušao sam da budem najbolje dete za njih. Ostao sam sa njima do 16. kada sam počeo profesionalno da igram fudbal u prvom timu. I tada je sve nekako krenulo u životu. Bio sam u Totenhemu i imao razumevanje trenera Poketina, baš kao i moje nove porodice".

Tokom razgovora fudbaler je otvoreno govrio o detaljima, a da mu je potrebna stručna pomoć shvatio je kada se vratio iz Bešiktaša u Englesku. I danas je zahvalan Evertonu jer mu je dao maksimalnu podršku i bio uz njega.

"Povredio sam se. Trebalo je da idem na operaciju. Psihički sam bio loše i imao osećaje koji su se javljali i ranije kada sam se kačio za stvari koje mi donose štetu. Odlučio sam da odem u ustanovu koja se bavi problemima vezanim za zavisnost, traumama i mentalno zdravlje. Bio je to trenutak za mene, jer sam se svakog dana borio sa sobom kako bih na treningu izgledao srećno, ali sam iznutra gubio bitku. Niko ne može da vas natera, morate sami da donesete tu odluku", rekao je Dele Ali.

Rehabilitacija je sredila i pogled na detinjstvo

Na rehabilitaciji je naučio da svoje detinjstvo posmatra u drugačijem svetlu.

"Učili su me da kažem tačno sve kroz šta sam prolazio i da to prihvatim. Nisam imao pravila u životu, odrastao sam bez ikakvih pravila. Kao što rekao, moja mama je mnogo pila i ja je uopšte ne krivim za sve šta se događalo. Odlazak na rehabilitaciju mi je zaista pomogao da razumem i nju i stvari kroz koje je prolazila i sa čim je morala da se nosi jer drugačije nije umela". 

Naglasio je Ali da mu je menadžer Evertona Dajč bio izuzetno podrška tokom razgovora o njegovoj budućnosti na "Gudison parku".

"Ja i on smo imali dobre razgovore, ne toliko o fudbalu jer sam još u oporavku od povrede, već o tome gde se nalazim", rekao je Ali. "I ja bih želeo da mu kažem veliko hvala – mislim da za nekoga ko me ne poznaje baš dobro ima izuzetno razumevanje. Napravili smo dobru konekciju i velika mi je podrška". 

Odlazak na rehabilitaciju bila je najveća i najvažnija odluka u njegovom životu.

"Odlazak u specijalizovanu ustanovu zvuči zastrašujuće, ali nisam mogao ni da zamislim koliko ću dobiti imati od tog odlaska. Sve to mi je mnogo pomoglo i oslobodilo loših osećanja koja su me usporavala. Voleo bih kada bi ova moja priča pomogla ljudima", dodao je Dele Ali, koji je za reprezentaciju Engleske odigrao 37 utakmica. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()