Kakva je legenda bio Andreas Breme: Proslavio se gde god je igrao, a svim Nemcima radost doneo 1990.

Lotaru Mateusu nisu bile udobne kopačke ...

20.02.2024. 16:55
  • Podeli:
andreas brehme reuters-65d47431bb33d.webp Foto: Reuters

Tužna vest stigla je danas iz Nemačke - sport je ostao bez još jednog velikana. Od posledica srčanog udara, u 64. godini, preminuo je legendarni levi bek Pancera Andreas Breme.

Breme je bio važan član generacije koja je Nemcima donela titulu svetskog prvaka 1990. godine u Italiji.

Upravo je ovaj levi bek bio zaslužan za pobedu u finalu, koje se igralo na stadionu "Olimpiko" u Rimu, protiv Argentine, koju je predvodio čuveni Dijego Armando Maradona.

Nemci su napadali tokom većeg dela susreta, u želji da se osvete za izgubljeno finale četiri godine ranije, kada je Argentina bila bolja (3:2).

Nije lopta htela u gol, ali onda je došao 85. minut. Rudi Feler je krenuo u dribling u šesnaestercu Argentinaca, a Roberto Sensini ga je zakasnelom reakcijom "pokosio", posle čega je meksički sudija Edgardo Kodesal pokazao je na belu tačku.

Lotar Mateus, koji je inače bio zadužen za šutiranje penala, tokom utakmice je promenio kopačke i nije se osećao udobno u novim.

Stoga je Breme odlučio da preuzme odgovornost i šutira. Levi bek je jako šutirao u desni ugao golmana Serhija Kojkočee, a on ga je pročitao, mada nije uspeo da stigne do lopte na vreme. 

Breme je u karijeri nastupao za Kaiserslautern, minhenski Bajern, Inter i Real Saragosu. Sa Bajernom i Kaiserslauternom je osvajao titulu u nemačkom prvenstvu, dok je u Italiji slavio titulu sa Interom. Osvojio je i tadašnji Kup UEFA 1991. godine sa ekipom iz Milana. 

Tokom nastupa na prvenstvima, bio je izabran u najbolju ekipu prvenstva 1984. i 1992. godine, dok je 1990. godine završio kao treći u poretku za "Zlatnu loptu".

Karijeru je završio u Kaiserslauternu 1998. godine. Kasnije je bio trener Kaiserslautrna i Unterhahinga, kao i pomoćni trener Štutgarta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()