'Legende Marakane' - Mihajlović: Slavim više datuma, a posebno pamtim onaj kad sam potpisao za Zvezdu

"Dobio sam milion maraka, stan, auto i ugovor. Meni to nije bilo važno, dogovorio sam se za minut jer mi je san bio da igram za Zvezdu"

17.12.2022. 17:40
  • Podeli:
Siniša Mihajlović-639df0c5e1262.webp Foto: FK Crvena zvezda

Povodom tužne vesti o smrti neponovljivog Siniše Mihajlovića, FK Crvena zvezda se prisetila intervjua koji je dao u emisiji "Legende Marakane" na Zvezda TV. Bio je Miha fudbaler kome je Zvezda ukazala poverenje, a on joj vratio višestruko u znak zahvalnosti. Bio je sportista koji je postao sportska legenda pre odlaska u inostranstvo i klub koji mu je sva vrata otvorio nikada nije zaboravio. 

Mihajlović je za samo šest meseci od dolaska na "Marakanu" uspeo da postane prvak Evrope, a kroz šest meseci i šampion sveta. U ovom intervjuu govorio je o danu kada je potpisao ugovor za crveno-bele, ali i pripremama za pohod na evropski trofej.

"Sećam da je Ljupko rekao Džaji: “Ako želimo da osvojimo Kup Kupova treba da uzmemo Mihajlovića i Jugovića”. To je tada bio najveći transfer u Savezu, plaćen sam milion maraka u kešu. Dobio sam stan, auto i ugovor. Meni to nije bilo važno, došao sam i dogovorio se za minut. Tražio me i Partizan, ali nikad nisam hteo da idem tamo. Oduvek sam bio zvezdaš, moj san je bio da jednog dana zaigram za Crvenu zvezdu. To mi se ostvarilo. Od deset dečaka koji igraju fudbal svi razmišljaju da jednog dana dođu i zaigraju baš za klub za koji navijaju. Kada se to desi to je nešto najlepše, još kada osvojiš Kup evropskih šampiona, kao što smo mi osvojili, ostaješ upisan za sva vremena, čak i kada jednog dana odeš. Zauvek će se pamtiti da si osvojio Kup evropskih šampiona i Interkontinentalni kup", istakao je Siniša Mihajlović.

Niko nije imao organizovan klub kao Zvezda tada

Fudbaleri Crvene zvezde su po rečima Mihajlovića te čuvene 1991. godine uživali u nenadmašno organizovanom klubu u kojem je njihov zadatak bio samo da treniraju i grabe ka uspesima. 
 
"Dobio sam od Zvezde auto, bila je to Mazda 323F kojoj su se podizala svetla. Taj automobil niko nije imao u Beogradu. Želeo sam da bude crne boje, ali je Cvele rekao da ne može da budi crni i da mora da bude crvene boje. Spavao sam u hotelu "Mladost", a prvi dan su mi ukrali auto. Pomislih: “Nije krenulo dobro”. Međutim, igrači su me prihvatili odlično, igrao sam protiv njih dok sam dve godine bio u Vojvodini i znali smo se dobro. Nama je Cvele uvek govorio da ćemo otići u velike klubove, jer smo bili sjajni igrači, ali da nikad nećemo videti klub koji je organizovan kao Crvena zvezda. U Italiji sam od 1992. godine, bio sam kao igrač u mnogo klubova, trenirao mnoge. Ne može nijedan klub da se poredi sa Zvezdom što se tiče organizacije. U Crvenoj zvezdi nismo morali da razmišljamo ni o čemu, samo o treninzima i utakmicama. Svaki problem je bio rešiv. Fokus nam je bio samo na fudbalu, kako da pobedimo i napravimo uspeh. Sada kad vidim koliko se ulaže i koliko se troši da bi se osvojila Liga šampiona, svestan sam da nismo zarađivali ništa u odnosu na druge sa kojima smo igrali. Nismo ni bili svesni koliko smo bili snažni, niti da će to što smo osvojili ostati urezano. Samo dva kluba Istočne Evrope su osvojila KEŠ, Zvezda i Steaua. 
 
Dan kada je potpisao ugovor sa voljenim klubom do poslednjeg trenutka je obeležavao, jer je 10. decembar u kalendaru njegovog života bio upisan kao praznik. 
 
"Stigao sam u Zvezdu na polusezoni, pre toga su već odigrani mečevi protiv Grashopersa i Glazgov Rendžersa. Sledeća utakmica u Evropi je bila protiv Dinama iz Drezdena. Jugović i ja smo pojačali Zvezdu na zimskoj pauzi. Sećam se tačno da sam 10. decembra 1990. potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom. Slavim više datuma, ali taj posebno pamtim. Svi smo imali strah kao mladi igrači, ali kako su se ređale pobede raslo je i samopouzdanje. Verovali smo, bili hrabriji, postepeno smo rasli. Kulminacija je bio meč sa Bajernom, kada smo pobedili i plasirali se u finale. Sećam se da Bajern kod kuće nije izgubio ne znam tačno koliko godina u Evropi, a mi smo ih dobili u Nemačkoj rezultatom 2:1 i na Marakani odigrali 2:2. Sigurno da su Bajern i Olimpik bile bolje ekipe od nas, odnosno veća imena. Niko za nas nije znao, ali smo kasnije napravili velike karijere". 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()