Mitrović: Osećao sam da nisam tražen, ali sam znao da će doći moje vreme

Ne moram nikome ništa da dokazujem jer ja nisam tip koji juri rekorde, ja sam tip koji juri ciljeve, kaže napadač Fulama

15.01.2023. 14:19
  • Podeli:
Aleksandar Mitrović-63c3f1148dcd7.webp Foto: Profimedia

Aleksandar Mirtović je već nekoliko sezona u centru pažnje. Reprezentativac Srbije i napadač Fulama na terenu deluje poput preciznog, nemilosrdnog, bika koji svuda oko sebe vidi crvenu boju. On ostavlja utisak da se o njega emocije odbijaju i da ga malo šta može ganuti. Sa građom, tamnim očima i tetovažama, strancima, često deluje kao momak spreman da uđe u sukob (što u mladosti nije propuštao da učini)... 

Ali onda kada se sedne sa njim i razgovara sve predrasude i nepozanice padaju u vodu. Mitar prosto razoružava svojom dobronamernošću, emotivnošću i raspoloženošću. 

Imidž momka iz nekog akcionog filma, srpski internacionalac sa dugim stažom u Premijer ligi, srušio je i Danijelu Tejloru, iskusnom novinaru The Athletik-a. Međutim, istina je kada Tejlor konstatuje da se u Mitroviću vidi "zavisnost od golova", što potvrđuje i napadač Fulama. 

"Meni je to kao droga. Što više dajete golove, to ih više želite. Samo volim da postižem golove. Volim osećaj koji te situacije stvaraju. Golovi mi bude strast da nastavim da postižem. Osećaj je koji samo strelac zna”, kaže za The Athletik fudbaler koji je oborio više rekorda za Fulam nego što verovatno meže da se seti. 

Nije u Engleskoj od početka bilo sve bajno i sjajno za Mitrovića. Bivši menadžer Fulama Skot Parker u velikoj meri je držao Aleksandra van tima. Fulam je ispao iz Premijer lige u Čempionšip, a Mitrović je bio ispunjen nesrećnim osećajem vež viđenog jer je nešto slično doživeo nekoliko godina ranije kada je iz Partizana stigao u Njukasl junajted.

"Neću da lažem: to je bilo teško za mene. Osećao sam da nisam poželjan u njegovom timu. Što poštujem jer svaki menadžer ima različite poglede na fudbal. Negde u to vreme, promašio sam i penal za svoju reprezentaciju, što je značilo da nismo išli na Evro (Srbija je izgubila od Škotske). Bilo je teško, ali sam, kao i uvek, verovao u sebe. Znao sam svoje kvalitete i da će, ako nastavim vredno da radim, doći moje vreme. Uvek sam samouveren”, rekao je Mitrović.

Ubrzo je u Fulamu bilo mnogo više sunca nego kiše, ali on zna da se i to može promeniti. Svoju poentu je takođe izneo na najbolji mogući način: kroz golove. Nedavno je se suočio sa povredom i sa polovičnom snagom nastupa na Svetskom prvenstvu u Kataru. 

"Mom zglobu je potrebno tri do četiri nedelje odmora. Fudbalski kalendar to ne prašta. Trudim se da budem pozitivan. Nisam mnogo trenirao poslednjih nekoliko meseci. To je nešto čime pokušavamo da upravljamo, utakmicu po utakmicu, dan za danom".

Odlazak u Dinamo sprečio je Toni Kan

Dok je Mitrović bio nesrećan u Fulamu razmišljao je i o odlasku iz Engleske. Čak je imao i ponudu Dinama iz Moskve i ozbiljno je razmišljao da je njegovo vreme na Ostrvu prošlo... A onda ga je Toni Kan, sin vlasnika Fulama, pozvao na iskreni razgovor.  

"Otprilike u to vreme, zaista sam bio u padu“, kaže Mitrović. "Nisam mnogo igrao. Menadžer me nije hteo i želeo sam nešto drugo. Osećao sam se dobro fizički i morao sam da budem na terenu. Želeo sam novi izazov. Onda sam imao telefonski razgovor sa Tonijem i on je bio taj koji mi je pokazao mnogo ljubavi i poštovanja. Imamo blizak odnos i razgovarali smo 45 minuta. Za mene, on je više od vlasnika. On je prijatelj i jedan od najboljih momaka koje sam upoznao u fudbalu. Svi igrači znaju da je on uvek tu za nas. Uvek je verovao u mene.”

Bez ikakvog preterivanja, ta intervencija je mogla da promeni putanju celog kluba. Kan, kao i mnogi navijači Fulama, nije mogao da shvati kako je Mitrović tako malo iskorišćen. Zamolio ga je da se čvrsto drži i sačeka dok ne dođe novi menadžer. Marko Silva je ubrzo došao da zameni Parkera, a Mitrović je postao jedan od njegovih prvih aduta.

"Rekao mi je plan za budućnost. Ne samo plan za tu sezonu, već i za narednih nekoliko godina. Rekao mi je da me želi ovde, da sam veliki, važan igrač i da je jedan od razloga zašto je došao u klub bio što sam ja ovde. Rekao je da ću za njega dati 20 golova. Svaki igrač mora da oseti da menadžer veruje u njega. Podsetio me je na moje kvalitete i dao mi slobodu. Od početka sam znao da mi veruje. Znao sam da ima poverenja u mene. A kada to osetite od svog menadžera, spremni ste da date sve za njega”, rekao je Mitrović.

Ispostavilo se da je Silva bio samo upola u pravu: Mitrović je zapravo postigao 43 gola na putu da postane igrač godine u šampionatu prošle sezone. Bio je to zapanjujući izbor i rekord divizije u sezoni od 46 utakmica, prestigavši Gaja Vitingema sa 42 gola za Portsmut 1992-93.

Ove sezone samo Erling Haland, Hari Kejn i Ivan Toni su postigli više golova od Mitrovića u Premijer ligi. 

Lepo sećanje na Njukasl uprkos svemu

Što se tiče Njukasla, za mnoge bi moglo da bude iznenađujuće Mitrovićevo emotivno izlaganje dok priča o vremenu u "Sent Džejms parku" uprkos frustracijama zbog stava Rafe Beniteza prema njemu:

"Nije išlo, ali to ne znači da nisam ostao u dobrim odnosima sa klubom i svima tamo. Bio sam mlad. Igrao sam kod menadžera koji je imao defanzivni stil fudbala. Ali nikada nisam imao problema sa klubom ili navijačima. Tamo su me voleli. Poštovali su način na koji sam igrao i znali su da sam dao sve za klub. Imam samo najbolje reči za sve u Njukaslu”.

Mitrović je ispričao zanimljiva zapažanja o navijačima Njukasla.

"Posle šest meseci u Njukaslu, shvatate da svi imaju isto mesto 10 godina ili duže. Izlazite da se zagrejete i prepoznajete sva lica u prvom redu. 'Kako si prijatelju moj?', umeli su da pitaju. Razgovarao sam sa ljudima rekli su mi: 'Nekada je moj deda išao na utakmice, sledeća će biti moja deca'. Oni žive za fudbal. Žive za vikend da vide svoj tim. Kada me prijatelji u Srbiji pitaju za Englesku, ja im kažem za Njukasl jer je fudbal za ove ljude kao religija. Dali su mi šansu da igram u Premijer ligi, sa 20 godina. To je ogroman klub i još uvek ih podržavam. Sve što se tamo dešavalo, sa novim vlasnikom i svim novcem, potpuno je zasluženo za navijače. Oni su najbolji navijači u Engleskoj, možda i na svetu".

Niko mu ni blizu nije

Mitrović sada ima 28 godina i prošle su četiri godine otkako ga je Njukasl prodao Fulamu za 27,5 miliona dolara. Tejlor prenosi utaisak da "zvuči kao čovek koji je potpuno u miru sa samim sobom". 

Nijedan drugi igrač engleskog fudbala ne može da parira Mitrovićevom rekordu od 54 prvenstvena gola u 59 utakmica. U stvari, nijedan drugi igrač nije ni blizu. On drži i rekord za Srbiju od 52 gola u 79 nastupa. Čovek je mašina za golove.

"Ne moram nikome ništa da dokazujem. Uvek sam znao da imam sposobnost da dam golove u Premijer ligi, ili bilo kojoj ligi na svetu. Uvek sam znao da, sve dok sam u formi, mogu da smetam svakom defanzivcu. Ja nisam tip koji juri rekorde, ja sam tip koji juri ciljeve.”

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()