Mladić poginuo u uličnom sukobu navijača Francuske i Maroka

U Parizu je policija bila raspoređena na Jelisejskim poljima u pokušaju da rastera masu

15.12.2022. 09:36
  • Podeli:
Neredi_Francuska_navijači_Reuters-639ad0f6a7000.webp Foto: Reuters

Navijači Francuske i Maroka sukobili su se u Parizu, Nici i Monpeljeu nakon pobede Trikolora u dramatičnom polufinalu Svetskog prvenstva u Katru. Za posledicu divljanja, umesto slavlja, stigao je ishod: nebrojeno povređenih i pogibija mladića. 

U saopštenju lokalne vlasti navodi se da je dečaka "nasilno udario automobil" u gradu na jugu Francuske. Dečak je preminuo ubrzo nakon dolaska u bolnicu, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi "Dejli Mejl", dečak je bio deo grupe navijača Maroka koja je pokušala da uzme zastavu Francuske sa jednog automobila. Vozač je dao gas, okrenuo se kako bi izašao iz grupe i udario momka.

Video snimci koje je na Tviteru podelio list "Midi libre Monpelje" pokazuju nasilne sukobe između navijača Francuske i Maroka na gradskom trgu Place de la Comedie. Na snimcima se vide muškarci kako podižu stolice sa poda i mašu njima dok se vijore francuske zastave. Čulo se vrištanje dok su grupe muškaraca bacale vatromet i baklje jedni na druge pre nego što je policija upotrebila suzavac.

U međuvremenu, u Parizu je policija bila raspoređena na Jelisejskim poljima u pokušaju da rastera masu. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se muškarci s kapuljačama kako jure Marokance po ulicama.

Lokalna gradonačelnica odgovorna za pariski okrug, izrazila je zabrinutost mnogo pre utakmice, rekavši za francuski CNevs: 

"Kada želite da slavite pobjedu, ne dolazite s minobacačem. Ali ovi ljudi zapravo samo dolaze razbijati gvozdenim šipkama".

Francuska je bivši kolonijalni vladar Maroka i ima veliku marokansku dijasporu, za koju se procenjuje da broji oko milion ljudi, koja je koncentrisana u Parizu i na obali Sredozemnog mora.

Francuske vlasti su očekivale nevolje i odlučile su da mobilišu oko 10.000 policajaca širom zemlje. Neverovatnih 5.000 delegirano je za područje Pariza.

Francuska je izborila plasman u nedeljno finale protiv Argentine pobedom od 2:0 nad Marokom u sredu uveče. Golovi Tea Ernandeza i Rendala Koloa Muanija bili su dovoljni da Didije Dešana pošalju u eksponat na stadionu Lusail, gde će braniti trofej koji su osvojili pre četiri godine u Rusiji.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()