Na današnji dan: Zvezda je osvojila titulu evropskog šampiona

Do Barija su tada stigli stotine ljudi, u Beogradu su slavile desetine hiljada navijača

29.05.2023. 10:45
  • Podeli:
zvezda-1-872x610 (1)-6474469938a41.webp Foto: FK CZ

Fudbaleri Crvene zvezde su tog 29. maja 1991. godine, u Bariju, predvođeni trenerom Ljupkom Petrovićem nakon 0:0 u regularnom delu meča i produžetaka, pobedili Olimpik iz Marseja na penale 5:3. Osvojili su Kup šampiona, postali prvaci Evrope i od tada do danas to je ostao najznačajniji trofej u istoriji beogradskog kluba, koji ga je plasirao u fudbalsku elitu.

Do istorijskog finala, crveno-beli su stigli tako što su bili bolji od Grashopersa, Glazgov Rendžersa, Dinamo Drezdena i Bajerna iz Minhena. Na osam utakmica kod kuće i u gostima dali su 18 golova.

Još ofanzivnije na putu do finala igrao je Olimpijk iz Marseja, pa su u borbi za trofej svi očekivali napadački fudbal.

Ekipa sa “Marakane” stigla je u Italiju desetak dana ranije. Za ove 32 godine ispričano je mnogo anegdota, a čuvena je ona da je rukovodstvo Zvezde imalo zadatak da sačuva igrače od predsednika francuskog kluba Bernara Tapija. Kontroverzni biznismen želeo je sve da kupi novcem, pa je tako procurela vest da će nekog od fudbalera Zvezde podmititi sa milion maraka, kako bi pustio da Marsej osvoji titulu.

Zbog toga su istaknuti rukovodioci kluba Dragan Džajić i Vladimir Cvetković tražili neko izolovano mesto, gde bi ekipa imala potpuni mir. Izbor je pao na mesto Monopoli. U više navrata Cvetković je pričao o tome.

"Izabrali smo zamak u Monopoliju, kako igrače niko ne bi uznemiravao. Smešteni smo bili u zamku, a oko nas maslinjaci. Bilo je tu terena da mogu i da treniraju, tako da do dan pre utakmice nismo ni išli na stadion “Sveti Nikola”, gde je finale odigrano. Bilo je nervoze, falilo je igračima vremena i mogućnosti da se vide sa prijateljima, devojkama, ženama, ali morali smo da ostanemo čvrsti u stavu da nema nikakvih kontakata", pričao je Cvetković svojevremeno.

Igrači nikako nisu bili saglasni sa takvom vrstom karantina, o čemu je kasnije mnogo puta pričao tadašnji fudbaler Dejan Savićević.

"Bilo je neko mesto blizu Barija, zamak, oko nas je bio maslinjak na tri, četiri kilometara. Ničega nije bilo, samo maslinjaci i taj jedan put koji vodi ka zamku. Kako da budemo zadovoljni, prvo niko od nas nije znao jezik. Nema novina, poneli smo malo onih nedeljnih novina, ali to posle dva dana prelistaš i pročitaš, gase televiziju u ponoć, nema mobilnih, sasvim ti promene način života. Onda izađeš iz sobe dole ispred recepcije u dvorište tog zamka, sediš, sediš, pa ti dosadi i ideš u sobu. Tako da je bila velika nervoza, što je i normalno. Procena kluba je bila takva. Sa ove tačke gledišta ne bih se složio da je bio ispravan potez", pričao je Savićević.

Na dan utakmice u Bari se slila reka ljudi iz bivše Jugoslavije, navijača Crvene zvezde. Pristizali su brodom, avionom, automobilima, autobusima, kako bi bili uz svoj voljeni klub u istorijskom trenutku. Za samu utakmicu malo ko ima da kaže reči hvale. Uglavnom su fudbalski analitičari saglasni da je to jedno od dosadnijih finala u istoriji Kupa Evropskih šampiona, odnosno Lige šampiona. Dva tima želala su po svaku cenu da dođu do trofeja i nikome nije bilo do umiranja u lepoti igre. Velika stvar za Zvezdu bila je što u timu Marseja nije bilo fudbalera Dragana Stojkovića Piksija.

Po rečima Savićevića, Piksi je srpskom klubu za kratko vreme napravio mnogo problema.

"Čuo sam se sa Piksijem dva, tri puta pre utakmice. Bio je ljut što ga neće biti u startnoj postavi, ali za nas je bilo dobro što ne igra. Ne znam da li ga je njegov trener namerno izostavio, jer je u Marsej otišao iz Crvene zvezde. Kasnije kad je ušao, videlo se koliko je nadahnut da igra i velika je naša sreća što nije igrao od početka", ocenio je popularni Dejo.

Nakon regularnih 90 minuta, a onda i produžetaka, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Ako pitate bilo kog navijača Zvezde, znaće da vam nabroju da su redom šutirali Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev. Svako od njih je bio precizan. Za Olimpik iz Marseja pogodili su Kazoni, Papen i Mozer.

Jedan od vođa puta navijača bio je čuveni Bora Čorba. U više navrata pričao je o slavlju nakon utakmice.

"Pravi haos je nastao po izlasku sa stadiona “Sveti Nikola”. Pevali smo po gradu i italijanska policija je bacila neki suzavac da nas rastera. Bila je noć. Pitao sam ih što to rade, jer taj suzavac je za nas iz Srbije, tada Jugoslavije, bio ništa. Bili smo naviknuti na mnogo žešce stvari", pričao je Bora Đorđević.

O čuvenom finalu svake godine na današnji dan priča se o sjajnoj taktici Ljupka Petrovića. Tadašnji kapiten i čovek koji je podigao pehar Stevan Dika Stojanović kaže da se sve odigralo baš onako kako je Ljupko nacrtao.

"Sećam se kada je Ljupko spremio taktiku za finale i rekao kako misli da bi trebalo da igramo da bismo osvojili trofej. Kad nam je objasnio, svi smo bili u čudu. Gledamo se Dejo, Robi, Miha, Pančev, Juga, Bina, Mile, Ilija… Nije nam jasno. Kako ćemo gol da damo? Kaže on: “Nema problema, ne treba ni da ga damo. Produžeci, pa jedanaesterci, Dika odbrani penal i trofej je naš. Mi, prvaci Evrope". Pazi, tako se sve desilo. Baš onako kako je Ljupko predvidio. Neverovatno – prisetio se Stojanović.

Do današnjeg dana nijedan klub iz Srbije, a ni Jugoslavije nije uspeo da ponovi uspeh Crvene zvezde iz 1991. godine i to je ono što crveno-bele svrstava u odabrano društvo, odnosno odvaja od svih ostalih sa ovih prostora, piše Informer.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()