'Nikada ne zaboravimo': Matić podsetio ceo svet na datum koji će crnim slovima zauvek ostati upisan u srpskoj istoriji

Masakr u kome je stradalo 300 srpske dece

21.10.2024. 12:17
  • Podeli:
nemanja matić-66cae99934a98.webp Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Jedan od najboljih srpskih fudbalera u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije, Nemanja Matić, podsetio je ceo svet na datum koji će crnim slovima zauvek ostati upisan u srpskoj istoriji.

Tokom Drugog svetskog rata, 21. oktobra 1941. godine desio se pokolj srpske dece u Kragujevcu, kada su vojnici pokupili iz školskih klupa 300 kragujevačkih gimnazijalaca i streljali ih.

Nemanja je na svom "X" nalogu objavio poruku, koja nikada ne sme da se zaboravi.

"Na današnji dan 1941. godine, nemački vojnici počinili su masakr u Srbiji, ubivši 300 učenika i njihovih učitelja. Nikada ne zaboravimo!", napisao je Matić.

Kasnije je i detaljno opisano kako se ubistvo nevinih studenata vršilo, a opisi su neretko bili jezivi.

"Ubijanje su vršili na sledeći način: oni su uzimali ljude po grupama... i tako ih pod jakom stražom vodili na gubilišta, koja su se nalazila kod Sušičkog potoka, Šumarica i topovskih šupa. Gubilišta su se otezala na desetine kilometara. Tu su ih ubijali iz mitraljeza, puškomitraljeza i puščanim plotunima [...] Dotle su svi ostali, koji su čekali na red da idu na gubilišta, slušali klokotanje mitraljeza, puškomitraljeza i prasak pušaka, a oni pak koji su bili na putu za gubilište imali su prilike, uoči same smrti na nekoliko minuta, i sve to da vide svojim očima", izjava je jednog od svedoka ovog krvavog događaja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()