Oglasio se predsednik La Lige: Oštro protiv Superlige

Čelnik španske lige Havijer Tebas jasan u vezi superlige - nije transparentna i objektivna

21.12.2023. 14:35
  • Podeli:
tebas_španija_anadolija 1-65180856bdd8b.webp Foto: Anadolija

Vesti iz sveta fudbala ne prestaju da šokiraju svetsku javnost. Predsednik španske La Lige Havijer Tebas imao je šta da kaže na odluku Evropskog suda pravde. Bio je i više nego jasan u tome da evropska Superliga nije transparentna i objektivna.

"Rukovodstvo Superlige već počinje da zagađuje medijski prostor, kao što sam upozorio da će da se dogodi. Uvek su mogli da organizuju takmičenja van okvira UEFA-e i FIFA-e. To ne može niko da zabrani. Evropski sud pravde kaže da pravila prijema takmičenja FIFA-e i UEFA-e moraju da budu transparentna, ali ne i da moraju da priznaju Superligu. Sud ukazuje da uslovi prijema takmičenja moraju da budu transparentni, objektivni i nediskriminatorni. Ta načela su nespojiva sa Superligom", rekao je Havijer Tebas.

Pored čelnika Lige, na društevnim mrežama se oglasila i La Liga.

"Danas, više nego ikad, setimo se da je Superliga sebična i elitistička. Svaki format koji nije potpuno otvoren i u koji se ne može ući godinu za godinom kroz domaće lige smatramo zatvorenim. Evropski fudbal je već progovorio. Zaslužite pravo na takmičenje na terenu", navodi se u saopštenju La lige.

Evropski sud pravde je presudio da su Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) postupile protiv zakona o konkurenciji kada su blokirale formiranje evropske Superlige 2021.godine. Navodi da su UEFA i FIFA zloupotrebili svoju dominantnu poziciju zabranjujući klubovima da se takmiče u Superligi.

 "UEFA i FIFA su pokušale da postave uslove o tome kako potencijalni rivalski organizatori takmičenja mogu da pristupe tržištu", objašnjeno je iz Evropskog suda pravde.

Rojters prenosi da se u saopštenju Evropskog suda pravde navodi i to da ova Superliga možda i dalje neće da bude odobrena.

U ceo slučaj zvani Superliga, oglasila se i UEFA. Evropska kuća fudbala nudi drugačije tumačenje saopštenja suda od ostalih.

"UEFA je primila presudu koju je doneo Evropski sud pravde u slučaju evropske Superlige. Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje tzv. Superlige. Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobrenja UEFA-e, tehnički aspekt, koji je već bio poznat i rešen 2022. godine. UEFA veruje u svoja nova pravila, posebno u to da su u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima", navodi se u saopštenju UEFA.

 

 
 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()