Pilot pravilo u fudbalu: Sudije sa kamerama postaju nedodirljive

Bi-Bi-Si je kontaktirao 7.000 članova Udruženja engleskih sudija i 98 posto ih je navelo da su doživeli maltretiranje tokom utakmice

17.02.2023. 14:13
  • Podeli:
Fudbalski sudija-63ef7d76e19ed.webp Foto: Profimedia

Od predstojećeg vikenda u Engleskoj kreće fudbalska revolucija - sudije će na utakmicama nositi kamere i tako biti osigurane najmodernijom tehnologijom.

Fudbalska asocijacija (FA) donela je odluku da pilot "program" krene tokom vikenda, pa ako ideja zaživi biće korišćena uskoro u svim engleskim ligama. 

U četiri lige za seniore sudije će nositi kamere na svom odelu. Namera je da se poboljša ponašanje i poštovanje igrača, ali i publike, prema službenim licima.

Tako će sudije biti maksimalno osigurane. Zbog diskutabilnih odluka često su na udaru igrača i navijača, a s novom tehnologijom više ništa neće moći da se sakrije. Takođe, biće jasno i šta sudije razgovaraju sa igračima i kolegama te će brojne nepravilnosti biti sprečene.

Dozvolu za ovaj pilot dao je Odbor Međunarodnog fudbalskog saveza.

Najava ovakve odluke dolazi u istoj nedelji kada je većina sudija, koje je ispitao Bi-Bi-Si Radio 5, izjavila da su bili zlostavljani bar jednom na terenu.

Bi-Bi-Si je kontaktirao 7.000 članova Udruženja engleskih sudija i 98 posto ih je navelo da su makar jednom u karijeri doživeli verbalno ili fizičko zlostavljanje od gledalaca, igrača, trenera ili menadžera.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()