Preminuo jedan od najvećih fudbalera 20. veka

Slavu je stekao igrajući za reprezentaciju Holandije Barsleonu i Ajaks.

07.10.2024. 17:01
  • Podeli:
johan neskens profimedia-6703f716b458a.webp Foto: Profimedia

Legendarni Johan Neskens jedan od najboiljih fudbalera 20. veka je preminuo u 73. godini života.

Slavu je stekao igrajući za reprezentaciju Holandije Barsleonu i Ajaks.

Neskens, koji je postigao 17 golova u 49 nastupa za reprezentaciju Holandije, uživao je u 23 godine dugoj karijeri i kasnije se okušao u istaknutim menadžerskim i trenerskim ulogama.

Široko priznat kao jedan od najvećih fudbalera dvadesetog veka, Neskens je, zajedno sa Johanom Krojfom, bio deo Ajaksa koji je osvojio tri Evropska kupa na početku 1970-ih, a takođe je bio i član holandske reprezentacije koja je dva puta zaredom stigla do finala Svetskog prvenstva 1974. i 1978. godine.

„Duboko smo potreseni iznenadnom smrću Johana Neskensa. Zauvek jedan od naših najvećih ikona. Počivaj u miru, Johane“, objavila je reprezentacija Holandije putem društvenih mreža.

Neskens je osvojio ukupno 14 trofeja u seniorskoj karijeri, uključujući Kup kralja i trofej pobednika kupova sa Barselonom, kao i dva naslova u Severnoj američkoj fudbalskoj ligi sa Njujork Kosmosom.

Nakon igračke karijere, obavljao je menadžerske uloge u švajcarskom klubu FC Zug, NEC Nijmegen u Holandiji i južnoafričkom klubu Mamelodi Sundowns, dok je takođe bio asistent u Holandiji, Australiji, Barseloni i Galatasaraju.

Neeskensovo nasleđe u fudbalu će zauvek ostati u srcima ljubitelja ovog sporta širom sveta, prenosi Nova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()