Siti osvojio Superkup Evrope: Penali odlučili pobednika, Gudelj tragičar Sevilje

Nastavljena je i tradicija da ovaj trofej osvaja prvak Lige šampiona. To je bio slučaj u 10 od poslednjih 11 navrata.

17.08.2023. 12:19
  • Podeli:
nemanja gudelj AP PhotoThanassis Stavrakis) via Tanjug-64ddf3b83561c.webp Foto: AP PhotoThanassis Stavrakis via Tanjug

Fudbaleri Mančester sitija osvojili su Superkup Evrope pobedom nad Seviljom u Atini posle boljeg izvođenja penala (1:1, 5:4).

Tragičar je bio srpski reprezentativac Nemanja Gudelj, koji je u petoj penal-seriji pogodio prečku.

Nastavljena je i tradicija da ovaj trofej osvaja prvak Lige šampiona. To je bio slučaj u 10 od poslednjih 11 navrata.

Dva tima su u meč, kojem je prethodio minut ćutanja zbog ubijenog navijača AEK-a, ušla prilično obazrivo.

Sevilja je delovala za nijansu odlučnije, ali je prve pokušaje na utakmici morao da zaustavlja njen golman, Jasmin Bunu.

Lakši posao je bio neutralisati udarac Kola Palmera, nego Nejtana Akea, koji je glavom odlično šutirao, ali je Marokanac odlično intervenisao.

Siti je u tim trenucima definitivno preuzeo inicijativu, tako da slobodno možemo da kažemo da je gol Sevilje došao pravo niotkuda.

Lepo je tekla akcija Andalužana po levoj strani, Markos Akunja je uputio centaršut u srce šesnaesterca, gde se En Nesiri našao, lako skočio između Nejtana Akea i Joške Gvardiola i uz pomoć stative zakucao loptu u mrežu Edersona.

Sevilju je vođstvo dodatno okuražilo da zaigra slobodnije, a posle dodavanja Olivera Toresa, Erik Lamela je iz solidne pozicije šutirao slabo.

"Građani" su u finišu poluvremena često bili u kaznenom prostoru rivala, ali sve vreme je falio završni udarac, tako da je Sevilja na pauzu odnela prednost od jednog gola (1:0).

Iako se očekivalo da Siti krene jače u nastavku, Sevilja je bila ta koja je na startu drugog poluvremena dosta vremena provodila pred golom Edersona.

Ogromnu šansu u 50. minutu propustio je En Nesiri, praktično je zicer imao posle prodora Okamposa i dodavanja, ali strelac prvog pogotka šutirao pravo u Edersona.

Andalužani su u tim momentima prilično često izlazili pred gol šampiona Evrope, ali je engleski tim odoleo.

Odbio nalet protivnika i onda pravo niotkuda izjednačio u 63. minutu, kada je Rodri centrirao, Palmer se lepo ubacio i iz peterca glavom savladao Bunua.

Odmah potom En Nesiri je imao novu šansu za kojom će žaliti. Izbio je pred Edersona, ali je čuvar mreže Sitija pravovremeno izašao, skratio ugao i intervenisao.

Pokušavali su i jedni i drugi do kraja, stopostotne su izostale, tako da se ubrzo pristupilo penalima.

"Penaldžije" su bile sigurne, sve do poslednje penal serije, kada je naš Nemanja Gudelj pogodio prečku i tako "dodelio" trofej Sitiju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()