Španski drugopozivci prejaki za Albaniju: "Furija" ostvarila sve tri pobede u grupi na EP

Španija je završila takmičenje po grupama na Evropskom prvenstvu sa sve tri pobede i osvojenih maksimalnih devet bodova

24.06.2024. 22:56
  • Podeli:
euro 2024, fudbalska reprezentacija albanije španije - 24 jun 2024 - foto AP Photo Alessandra Tarantino Tanjug-6679d0dd8ebaa.webp Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/Tanjug

Fudbaleri Španije pobedili su Albaniju sa 1:0 (1:0) u poslednjem, trećem kolu grupe A na Evropskom prvenstvu, zabeleživši tako i treću pobedu na završnom turniru najboljlih selekcija Starog kontinenta. "Furija" je tako osvojila maksimalnih devet bodova iz tri meča, a do trijumfa nad Albancima su došli sa "drugopozivcima" - igračima koji su u drugom planu Luisa de la Fuentea i do sada (uglavnom) nisu igrali na prvenstvu Evrope.

Albanija je ušla motivisano u duel i "stisla" rivala u prvim minutima, verovatno računajući i na to da bi druga ekipa Španije mogla da bude lakši plen od od prave, A reprezentacije. Međutim, to nije imalo uporišta u realnosti - Španci su sačekali da im se protivnici istrče na startu, pa su potom polako počeli da napadaju.

I na vođstvo "furije" nije se mnogo čekalo - u 13. minutu do Španaca je stigla lopta koju je ispucao Tomas Strakoša, a oni su sa 20-ak metara od svog gola krenuli u laganu akciju, približavajući se polovini Albanije. A onda, gotovo niotkuda, dugim pasom po zemlji kroz sredinu terena, Španci su osvojili nekih 40 metara terena, kao da albanskih fudbalera nije bi bilo.

Lopta je stigla do Danija Olma - on ju je primio na nekih 30 metera od Strakošinog gola, uputio je u šesnaesterac i izvanredno uposlio Ferana Toresa. Tores je utrčao sa desne strane iza leđa rivala i sjajno šutirao kraj golmana Albanije, u njegov suprotni ugao, pogodivši stativu od koje se lopta odbila u mrežu - 1:0 za španske drugopozivce.

Mora se priznati da su se Albanci zaista trudili, borili i trčali, ali jednostavno - Španija B je kontrolisala igru sve vreme. Silvinjovi izabranici su pokušavali na sve načine da dođu do lopte - padali su kao snoplje posle svakog kontakta sa Špancima, sa kricima teških ranjenika, ali im loša gluma nije prolazila - Šveđanin Glen Niberg im nije dosudio nijedan faul kada su se ponašali kao babe. 

Foto: AP Photo/Manu Fernandez/Tanjug

Pri tome, konstantno su vršili pritisak na Niberga, tražeći da sudi te faulove, a pokazali su elementarno nepoznavanje fudbala u 38. minutu, žestoko tražeći indirekt, šireći ruke u nebesa jer je David Raja napucao Ajmerika Laportea, pa mu se lopta vratila nazad a on ju je uhvatio. Pošto je bilo jasno da tu nikakve namere vraćanja lopte golmanu nije bilo, sudija je samo odmahnuo i nastavio da prati igru.

Jedini pravi fudbalski trenutak Albanci su imali u 45. minutu - Kristjan Aslani je uputio fantastičan (i prvi) udarac ka golu Španaca - opalio je po lopti sa nekih 20-ak metara sa sredine terena, ali Raja se protegao koliko je dug i širok, napravio sjajnu paradu i zaustavio šut rivala. 

Foto: AP Photo/Frank Augstein/Tanjug

Tom šansom praktično je i završeno prvo poluvreme, a španski drugopozivci su na odmor otišli sa minimalnom prednošću.

Drugo poluvreme donelo je nešto drugačiju igru - Španija B jeste izgledala sigurno na startu ovog dela igre, ali su Albanci polako počeli da preuzimaju konce igre u svoje ruke (ili noge, pošto je fudbal u pitanju). U 64. minutu Albanija je imala prvu pravu priliku, i to izuzetnu. Borja je šutirao, ali je Raja fenomenalnom odbranom spasio Špance.

Foto: AP Photo/Martin Meissner/Tanjug

Albanci su krenuli na sve ili ništa, imali loptu više u posedu, ali im to ipak nije donelo izjednačenje. U 77. minutu Aslani je odlično šutirao sa distance, ali je lopta završila kraj gola. Tri minuta kansije uzvratio je Morata, ali je njegov udarac glavom bio neprecizan - lopta je završila preko gola. 

U završnici su fudbaleri Albanije imali priliku da izjednače - Broja je uputio udarac koji je Raja uspeo da ukroti, opet fantastičnom intervencijom. Time je  praktično stavljena tačka na "i" na ovaj duel - do kraja nije bilo većih šansi, pa je Španija završila takmičenje po grupama na Evropskom prvenstvu sa sve tri pobede i osvojenih maksimalnih devet bodova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()