Spektakl na afrički način: Predsednik Obale Slonovače u centru pažnje otvaranja Kupa nacija

Reprezentacija Alžira ugledala dron i posumnjala u špijunažu

14.01.2024. 16:32
  • Podeli:
Afrički kup nacija ceremonija-65a3c5c81f84f.webp Foto: Profimedia

U Obali Slonovače počeo je Afrički kup nacija. Ceremonija koja je upriličena povodom ovog fudbalskog takmičenja, u koji gleda ceo svet, bila je u potpunosti spektakularna i egzotična na afrički način - od tradicije se nije odstupalo ni u jednom segmentu.

Obala Slonovače domaćin je 34. Afričkog kupa nacija 2023 (po službenom nazivu, iako se igra početkom 2024. godine). Domaćin je lako otvorio turnir pobedom nad Gvinejom Bisau (2:0), a strelci su bili: Seko Fofana, saigrač Kristijana Ronalda u Al Nasri i Žan Filipe Kraso, fudbaler Crvene zvezde.

Svečano otvaranje takmičenja, koje je najveći sportksi događaj na afričkom kontinentu, pored atraktivnog performansa i autentične koreografije na olimpijskom stadionu "Alasane Ouatara" pojavio se i predsednik Obale Slonovače Alesane Ouatara, po kome se i zove stadion. I to ne bi bilo ništa čudno da on prisutne na tribinama nije pozdravio kroz šiber automobila koji je kružio po atletskoj stazi oko terena na kom se izvodila predstava. 

Foto: Profimedia

Početak ovog događaja obeležio je i nemili događaj okarakterisan kao špijunaža. Nacionalni tim Alžira, jednog od glavnih favorita za titulu, požalio se javno da je tokom treninga iznad terena leteo dron koji ih je špijunirao. 

Alžirci prvu utakmicu igraju u ponedjeljak protiv Angole, a na poslednjim njihovim treninzima, koji su strogo zatvoreni za javnost, pojavljivao se dron koji ih je snimao. To je izazvalo sumnju da neko špijunira igrače selektora Djamela Belmadija.

"DZFoot" prenosi da je policija u Abidjanu pronašla odgovorno lice i da je reč o državljaninu Obale Slonovače koji radi u medijima. Nije jasno za šta je koristio snimke, ali se zna da je odmah priveden.

Inače, posebnu draž Afričkom kupu nacija daje to što se pobednik bilo koje utakmice nikada ne zna unapred, a iznenađenja su, svakog dana, sastavni deo turnira.

Titulu brani selekcija Senegala koja je osvojila trofej pre dve godine, a najtrofejnija selekcija je Egipat sa sedam titula. Slede je Kamerun (pet), Gana (četiri) i Nigerija (tri).

I ove godine favoriti su isti, Egipat, Obala Slonovače, Nigerija, Alžir, Maroko, Senegal...

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()