Srbija ide na EP posle više od dve decenije: Jedva izboren remi protiv Bugara osigurao put u Nemačku

Golove za našu selekciju postigli Veljković i Babić, za goste Rusev i Despodov

19.11.2023. 16:52
  • Podeli:
fudbalska reprezentacija srbije - bugarske, srbija - bugarska, kvalifikacije EP 2004 - 19 nov 2023 - foto tanjug nemanja jovanović (3)-655a24ef47fbb.webp Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Fudbaleri Srbije su pomalo sramotnim izdanjem, uz igru zbog koje ćemo mi sigurno plakati ako je ponove na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj naredne godine, na jedvite jade uspeli da izvuku remi protiv Bugarske u Leskovcu - 2:2 (1:0) u odlučujućem meču kvalifikacija za EURO 2024.

Orlovi su poveli u 16. minutu golom Miloša Veljkovića i, mora se priznati, opsedali gol gostiju na početku meča i do polovine prvog poluvremena, ali u nastavku je malo nedostajalo da dožive i poraz.

Bugari su izjednačili u 59. minutu golom Georgija Ruseva, da bi potpuno preokrenuli rezultat u 69. minutu pogotkom Kirila Despodova. Bruke nas je spasao Srđan Babić u 82. minutu, kada je postavio krajnji rezultat meča, čime je i ozvaničeno prvo učešće Srbije na evropskim prvenstvima od 2000. godine.

I sama činjenica da su defanzivci bili strelci za Srbiju može otprilike da ukaže na šta smo spali, a činjenica da su Bugari su poslednji put pobedili pre godinu dana, i to kolosalni Kipar, i da su sada bili na pragu trijumfa, jasno svedoči koliko je nesrećna bila igra izabranika Dragana Stojkovića Piksija tokom celog drugog poluvremena.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Posebnu dramatičnost u našoj, G grupi kvalifikacija, u sve je unela i Crna Gora, koja je do 66. minuta u Budimpešti vodila sa 1:0, ali je tada Dominik Soboslaj izjednačio, pa u 68. minutu i preokrenuo rezultat, da bi Adam Nađ u 3. minutu nadoknade vremena postavio krajnjih 3:1 za Mađarsku.

Dakle, i da smo izgubili od komšija, a bili smo blizu, Mađari bi nas pogurali dalje. Ali, dokle god mi strepimo od tuđe igre i rezultata, a drhtimo zbog našeg (ne)poznavanja fudbalske igre, ili - još gore - nezainteresovanosti za reprezentativni dres, teško nama... I nije sporno da će 2024. godina biti još jedna prilika za bruku i sramotu, navikli su nas naši fudbaleri, nego bi bilo lepo da to ipak ne bude slučaj...

Standings provided by Sofascore
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()