Luka Jović spasio Orlove na EP: Srbija izjednačila protiv Slovenije u poslednjoj sekundi meča

U prvom kolu izabranici Dragana Stojkovića izgubili su od Engleske, dok su puleni Matjaža Keka osvojili bod protiv Danske

20.06.2024. 15:00 - 17:08
  • Podeli:
luka jović, 20 jun 2024 - foto reuters-667443944ad4f.webp Foto: Reuters

Reprezentacija Srbije se izvukla na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Luka Jović je u 5. minutu nadoknade, pratkično u poslednjoj sekundi, doneo izjednačenje -1:1 (0:0) - u meču protiv Slovenije u drugom kolu grupe C, ostavljajući kakvu-takvu nadu u plasman Srbije u osminu finala.

Utakmica nije dobro počela za našu reprezentaciju, koja kao da se nije najbolje snašla. Slovenci su brzo preuzeli konce igre u svoje ruke, počevši da ugrožavaju gol Predraga Rajkovića. U većem delu prvog poluvremena uglavnom smo strepeli od napada rivala, a jedini razlog što oni nisu došli do prednosti bio je upravo Rajković - mada moramo da zahvalimo i stativi, koju je u 38. minutu pogodio Elšnik.

Naši momci su prvi udarac ka golu Jana Oblaka uputili tek u 27. minutu, kada je Vlahović posle centaršuta Ilića uspeo da glavom uputi loptu ka mreži, ali je ona bila prelak plen za jednog od najboljih golamana sveta. Tek pred kraj poluvremena izabranici Dragana Stojkovića Piksija su se malo probudili, ali Mitrović i Lukić svojim udarcima nisu uspeli da ugroze gol Slovenije.

Na kraju, prvi deo igre je završen rezultatom 0:0, a nama je ostalo da se nadamo da će Orlovi u nastavku da zaigraju angažovanije.

Foto: AP Photo Ariel Schalit  Tanjug

I zaista, drugo poluvreme Srbija je započela bolje i počela ozbiljnije da ugrožava gol rivala. Prvih 15-ak minuta ovog dela igre u potpunosti su pripali nama, ali su se Slovenci potom vratili u igru uspostavili ravnotežu.

Međutim, ta ravnoteža je narušena u 69. minutu, kada je posle greške Gaćinovića Slovenija napravila kontru, a Karničik doveo rivala u vođstvo - 1:0. I onda, kad smo svi očekivali da će Srbija upisati još jedan poraz na šampionatu Evrope - Luka Jović, koji je u igru ušao u drugom poluvremenu, u 5. minutu nadoknade postigao je gol i održao nade Srbije u životu - 1:1. Čim je lopta krenula sa centra sudija je svirao kraj, pa je meč završen podelom bodova.

Sledeći meč naši momci igraju protiv Danske 25. juna od 21 čas, a ako budu igrali kao protiv Slovenije - verovatno neće imati toliko sreće da se izvuku i uzmu bar bod...

Foto: Reuters

Drugo poluvreme, Slovenija - Srbija 1:1

90+5. minut

 

Kraj meča. Srbija i Slovenija odigrale su nerešeno - 1:1 u Minhenu, u okviru drugog kola grupe C na Evropskom prvenstvu.

90+5. minut - GOL!

 

Luka Jović postiže gol! Srbija je izjednačila - 1:1!

93. minut

 

Žute kartone dobili su Mijat Gaćinović u reprezentaciji Srbije, a Žan Vipotnik u selekciji Slovenije. 

92. minut

 

Luka Jović je dobio žuti karton.

Foto: Reuters
91. minut

 

Izmena u Sloveniji - izašao je Timi Elšnik, a u igru je ušao David Brekalo

90. minut

 

Meč je produžen za 5 minuta.

90. minut

 

Korner za Srbiju. Izveo ga je Samardžić, ali nije bilo nikakve opasnosti za Slovence.

83. minut

 

Samardžić je odmah po ulasku u igru uputio udarac, ali je njegov šut završio pored gola.

82. minut

 

Dvostruka izmena u Srbiji - umesto Andrije Živkovića i Dušana Tadića ušli su Veljko Birmančević i Lazar Samardžić.

Foto: Reuters
79. minut

 

Karničnik je uputio s desne strane, iskosa, rezantan udarac ka našem golu, ali je lopta, na sreću, prošla pored desne stative Rajkovićevog gola.

76. minut

 

Matjaž Kek pravi dvostruku izmenu - izašli su Banjamin Šeško i Petar Stojanović, a u igru su ušli Žan Vipotnik i Benjamin Verbič.

75. minut

 

Slobodan udarac za Srbiju. Sa nekih 35 metara od gola Slovenaca izveo ga je Tadić, lopta je ušla u sredinu šesnaesterca, a naši fudbaleri su je poslali u gol aut.

Foto: Reuters
72. minut

 

Srbija je imala priliku da se brzo vrati u meč, ali je Mitrović posle centaršuta Živkovića pogodio prečku.

69. minut - GOL!

 

1:0 za Sloveniju golom Karničnika. Gaćinović je izgubio loptu, usledila je kontra rivala, a Karničnik je sam ispred gola Rajkovića samo prosledio loptu u mrežu.

Foto: Reuters
64. minut

 

Stojković pravi dvostruku izmenu - u igru ulaze Sergej Milinković Savić i Luka Jović, dok su teren napustili Saša Lukić i Dušan Vlahović. U reprezentaciji Slovenije umesto Jana Mlakara ušao je Jon Gorenc Stanković.

58. minut

 

Odlična kontra Slovenaca, Šeško je uputio sjajan, pametan udarac sa ivice našeg šesnaesterca, ali je Rajković fantastično intervenisao i poslao loptu u korner.

58. minut

 

Ilić je odlično uposlio Tadića po desnoj strani, on je prodro u šesnaestarac rivala, ali je loše uputio loptu ka centru, pa su Slovenci prekinuli naš obećavajući napad.

Foto: Reuters
57. minut

 

Srbija je izvela četvrti korner na meču, ali posle ubacivanja Tadića u šestnaest metara nije bilo opasnosti za Oblaka.

54. minut

 

Lukić je dobio žuti karton posle prekršaja nad Stojanovićem.

52. minut

 

Tadić je izveo korner, lopta je išla u dugom luku u sredinu šesnaesterca, pa je na kraju Oblak uspeo da je izboksuje.

Foto: Reuters
50. minut

 

Tadić je izveo korner, ali Slovenci su otklonili opasnost. Ipak, u nastavku akcije ponovo šansa za Mitrovića - odlično je reagovao na centaršut sa leve strane, šutirao je glavom, ali je na kraju bio samo korner za Srbiju.

49. minut

 

Zamalo auto-gol Slovenaca, Bijol je, na našu žalost, ipak promašio svoj gol, pa je lopta otišla u korner.

47. minut

 

Kakva šansa za Srbiju! Tadić je sjajno izbacio Mitrovića, ovaj istrčao ispred Oblaka po desnoj strani, šutirao - ali je golman Slovenije bio na visini zadatka.

Foto: Reuters
46. minut

 

Počelo je drugo poluvreme. Selektor Srbije je izvršio jednu izmenu - umesto Filipa Mladenovića u igru je ušao Mijat Gaćinović.

Prvo poluvreme, Slovenija - Srbija 0:0

45+1. minut

 

Završeno je prvo poluvreme.

Foto: Reuters
45. minut

 

Poluvreme je produćeno za 1 minut.

44. minut

 

Novi korner za Sloveniju. Čerin ga je izveo, ali nije bilo opasnosti po gol Srbije.

43. minut

 

Naši fudbaleri su uspeli da izvedu još jedan uspešan napad, Lukić je bio u prilici i uputio udarac ka Oblakovom golu, međutim, taj šut je bio izblokiran.

42. minut

 

Izvanredna šansa za Orlove - Živković je centrirao sa desne strane, lopta je došla do Mitrovića, koji je u okršaju sa Slovencima na petercu uspeo da dođe do lopte, ali je iz teške pozicije - iako sam pred Oblakom, uspeo samo da "pogura" loptu do čuvara mreže rivala.

Foto: Reuters
39. minut

 

Slobodan udarac za Srbiju sa nekih 25 metara od gola rivala. Vlahović ga izvodi - pogodio je živi zid, lopta se odbila do njega, a onda je ponovo pogodio - igrače iz živog zida.

38. minut

 

Slovenci su pogodili stativu - Elšnik je bio neprecizan pred našim golom i propustio je izuzetnu priliku. Lopta je ponovo potom došla do protivničkih fudbalera, ali je novi udarac završio van našeg gola. Uputili su Slovenci već sedam šuteva ka našem golu, dok smo mi imali samo neubedljiv pokušaj Vlahovića u 27. minutu.

31. minut

 

Tadić je izveo korner sa desne strane, lopta je išla na dva, tri metra od gol-linije, stvorila se gužva, ali niko od naših fudbalera nije uspeo da je zakači od guste šume slovenačkih odbrambenih igrača.

30. minut

 

Prvi korner za Srbiju.

27. minut

 

Prvi udarac Srbije na gol rivala. Ilić je uputio centaršut sa leve strane, Vlahović je poleteo kroz vazduh i uspeo je nisku loptu da glavom uputi ka golu Jana Oblaka - čuvar mreže rivala je bio na oprezu i zaustavio je taj udarac.

Foto: AP Photo/Ariel Schalit/Tanjug
25. minut

 

Posle faula nad Karničikom, Filip Mladenović dobija žuti karton.

23. min

 

Slovenci su izveli i drugi korner. Na sreću, posle kratke kombinacije, centaršut je bio loš, pa su naši reprezentativci osvojili loptu. Generalno, Slovenci su daleko opasniji, do sada su imali i četiri udarca na gol i izgledaju koncentrisanije od fudbalera Srbije.

17. minut

 

Naši fudbaleri napadaju poslednjih par minuta, imaju blagu inicijativu, ali ni izbliza nema nikakve naznake da mogu da ugroze gol Slovenije.

Foto: AP Photo Ariel Schalit  Tanjug
13. minut

 

Slovenci su napravili pritisak, uzeli nam loptu na polovini terena i krenuli u polukontru - na sreću, Srbija se dobro organizovala u defanzivi i osujetila taj pokušaj napada. Odmah potom Mitrović je izgubio loptu, čime je rival ponovo dobio priliku za brz prodor ka Rajkoviću, ali su naši odbrambeni igrači ponovo bili oprezni.

8. minut

 

Velika prilika za Mlakara, izbio je sam ispred našeg golmana s desne strane, ali je njegov šut Rajković izbio u korner. Posle prvog kornera za Slovence, naši fudbaleri su brzo osvojili loptu i otklonili svaku opasnost.

4. minut

 

Srbija je izgubila loptu na svojoj polovini, Slovenci su došli do nje - Čerin je uputio prvi udarac ka našem golu sa 20-ak metara, ali je Rajković rutinski uhvatio loptu.

1. minut

 

Procenjuje se da meč prati oko 70.000 gledalaca, od kojih je nekih 30.000 pristalica Srbije

Foto: AP Photo/Ariel Schalit/Tanjug
1. minut

 

Utakmica je počela

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi odredio je pred početak duela sastav tima za meč sa Slovenijom, odlučivši da kapiten Dušan Tadić, Ivan Ilić i Filip Mladenović počnu od prvog minuta, dok će Sergej Milinković Savić i Nemanja Gudelj biti na klupi.

Za Srbiju igraju: Rajković, Milenković, Veljković, Pavlović, Živković, Tadić, Ilić, Lukić, Mladenović, Vlahović, Mitrović.

Selektor Slovenije Matjaž Kek se odlučio za sledeći sastav: Oblak, Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža, Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar, Šeško, Šporar.

Da podsetimo, u prvom kolu, posle poraza od Engleske, navijači nisu bili razočarani izdanjem Orlova, koji su u najmanju ruku bili ravnopravan rival izabranicima Gereta Sautgejta. Međutim, selektor Stojković nije delio osećanja navijača, žaleći što nismo nagrađeni bar bodom za izdanje koje smo prikazali. Zbog toga je, možda, pred meč sa Slovenijom.

"Optimista sam, zašto ne bih bio? Verujemo u naš tim i naš fudbal, učinićemo sve da pobedimo Sloveniju, to je naš cilj! Biće dobra utakmica, to je sigurno. Atmosfera takođe. Biće mnogo Slovenaca i Srba, verujemo da će posle utakmice zajedno otići na pivo. Pa ko pobedi, neka ga plati! Ko god misli da je Slovenija lak protivnik, taj se vara. Nismo favoriti! Matijaž Kek je odličan trener, igrači su odlični! Ekipa su koja svakom može da napravi problem. Moramo da budemo pametni i da ih nadigramo", rekao je Stojković u najavi utakmice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()