Turska sa igračem više jedva pobedila Češku i poslala je kući sa Evropskog prvenstva

Gruzija u istoj grupi napravila podvig pobedom nad Portugalijom od 2:0 i plasmanom u osminu finala Evropskog prvenstva

26.06.2024. 22:57
  • Podeli:
euro 2024, fudbalska reprezentacija turske češke, 26 jun 2024 - foto Reuters (5)-667c728fdc253.webp Foto: Reuters

Fudbaleri Češke i Turske odigrali su sjajan meč u trećem kolu grupe F na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a duel je završen pobedom izabranika Vićenca Montele od 2:1 (0:0). Česi su igrali sa igračem manje od 20. minuta, ali su bili ne samo ravnopravan rival Turcima, nego su imali priliku i da pobede - međutim, morali su na kraju da se pomire sa činjenicom da su završili učešće na EP.

U grupi F drugi meč su igrali Gruzija i Portugalija - debitanti na prvenstvima Starog kontinenta su napravil podvig i savladali Kristijana Ronalda i drugove sa 2:0, plasiravši se tako u osminu finala EP.

Što se tiče duela u Hamburgu, ekipe su naizmenično preuzimale inicijativu od starta meča, mada je bilo evidentno da Turci imaju loptu više u nogama. Doduše, Česi su naterali u prvih 20 minuta Merta Gunoka da dva puta interveniše, ali do promene rezultata nije došlo.

Možda i prvi prelomni trenutak meča dogodio se, međutim, u 11. minutu, kada je Antonin Barak dugo i uporno maltretirao Ferdija Kadioglua - držao ga je i nemilosrdno vukao za dres dok Turčin nije pao - sudija Ištvan Kovač se nije mnogo dvoumio, pa je pokazao žuti karton češkom veznajku.

Foto: Reuters

U 20. minutu dogodio se i drugi prelomni trenutak - Barak je dobio i drugi žuti karton - sledstveno tome i crveni, pa je morao da napusti igru. Negde na sredini terena Čeh je vukao loptu, udvojili su ga Turci, a u jednom trenutku Salih Ozkan je došao do poseda. 

Tada je Barak na njega startovao otvorenim đonom, zgazio ga i epilog je bio samo jedan - žuti karton, sticajem okolnosti drugi za Čeha u ovoj utakmici, pa su izabranici Ivana Hašeka nastavili duel sa igračem manje.

Start Baraka za drugi žuti karton, foto: Reuters

Bilo je i za očekivati da će Turska preuzeti inicijativu posle crvenog kartona Baraka, ali daleko od toga da su se Česi povukli, još manje predali. Ekipa koju vodi Vićenco Montela jeste imala više loptu u nogama, ali ideje u završnici nije bilo.

Štaviše, najbolju priliku na meču imala je Češka, i to u 45. minutu, kada je David Jurasek odlično upošljen po levoj strani - izbio je u šesnaestercu sam ispred Gunoka, ali nije iskoristio stopostotnu šansu - turski golman bio je na visini zadatka i odbranio udarac rivala. 

Iako je prvo poluvreme produženo za tri minuta, u tom periodu nije bilo više ozbiljnih prilika, tako da je prvi deo igre završen rezultatom 0:0.

Foto: Reuters

Kao kuriozitet, možda možemo i da pomenemo da je sudija Kovač žute kartone dao i Salihu Ozkanu i Kenanu Jildizu u Turskoj, kao i Čehu Patriku Šiku na klupi (zbog protesta), uz već dva pomenuta žuta Baraku - sledstveno tome i crveni.

Čim je počelo drugo poluvreme, bilo je jasno da Turska želi da iskoristi prednost igrača više. Krenuli su ofanzivu i to je brzo donelo rezultat.

Turci su počeli da napadaju u talasima, Česi su se branili do poslednjeg atoma snage, a u 51. minutu Jindrih Stanek je zaustavio udarac Jildiza, koji su svi videli u golu i odbio loptu u desnu stranu šesnaesterca. Na nju je, međutim, na kraju natrčao Hakan Čahanoglu i zakucao je u suprotni ugao Stanekovog gola za vođstvo od 1:0. Tom prilikom Stanek je i povredio rame, i to ozbiljno - pa je njegovo mesto na golu zauzeo Vičeslav Jaroš.

Čahanoglu dovodi Turke u vođstvo, foto: Reuters

Ipak, to nije pokolebalo junačku Češku, naprotiv - Hašekovi puleni su davali sve od sebe da ugroze mrežu Turske. I, posle izvanredne borbe, uspeli su u nastojanjima da izjednače - pošto su izuveli aut u 66. minutu, sa nekih 35 metara od gola Turaka, Česi su posle velike gužve u šesnaestercu došli do 1:1. 

Posle kontakata više igrača obe reprezentacije sa loptom, do nje je na kraju došao Tomaš Souček i sjajnim udarcem je zabio iza Gunokovih leđa.

Souček daje izjednačujući gol, foto: Reuters

I da, da ne zaboravimo, Kovač je nastavio sa politikom strogog kažnjavanja - do 68. minuta žute kartone su dobili turski reprezentativci Juksek, Gunok, Čalhanoglu i Čakir.

Bilo kako bilo, posle izjednačujućeg gola, Česi su krenuli u borbu za Češku, za narod, za otadžbinu, za grb, za zastavu - borbu kakvu nama ni izbliza nisu pružili Piksijevi pilići... pardon, zovemo ih Orlovi (a ni ranije reprezentacije, ako ćemo pošteno) - ugrožavajući turski gol najbolje kako su umeli.

Ipak, i pored velike želje, truda i požrtvovanosti, Češka nije uspela da dođe do preokreta. Istini za volju, šanse da prelome rezultat imale su obe slekcije, što je Turcima i uspelo u 4. minutu nadoknade - Čenk Tosun je pogodio gol rivala za konačnih 2:1.

Po završetku duela Kovač je nastavio da deli kartone (čini se da je sudija malo izgubio kontakt sa realnošću i veličinom takmičenja na kojem sudi) - naime, posle ranijeg nabrajanja od 68. minuta "požuteli" su Muldur i Akajdin iz Turske, kao i Červ i Jaroš iz Češke. A onda, u zaustavnom vremenu i posle završetka meča (!), žute kartone dobili su još Česi Krejči i Souček, kao i Turci Kokču, Ajhan i Guler, dok je "pocrveno" Čeh Tomaš Čori.

Kovač dodelio crveni karton po završetku meča, foto: Reuters
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()