Tužna vest iz fudbala: Preminuo čuveni Keita, prvi afrički dobitnik Zlatne lopte

Sent Etjen i Olimpik iz Marselja opraštaju se od Crnog pantera

03.09.2023. 12:48
  • Podeli:
Salif Keita-64f462d205930.webp Foto: Profimedia

Napustila je svet još jedna fudbalska legenda. U 76. godini preminuo je Salif Keita, prvi osvajač afričke Zlatne lopte u istoriji, i čuveni fudbaler Malija koji se proslavio u dresu Sent Etjena i Olimpika iz Marselja.

Ministar sporta Malija i Fudbalski savez te države saopštili su da je Keita, koji je 1970. godine, proglašen za najboljeg fudbalera Afrike preminuo u svom rodnom Bamaku.

Reč je o igraču koji je za A tim reprezetnacije debitovao je sa 16 godina i bio deo tima koji je završio na drugom mestu Afričkog kupa nacija 1972.

"Svet sporta u Maliju, a posebno fudbal, izražavaju saučešće porodici Salifa Keite, kao i malijskoj naciji“, saopštila je fudbalska federacija Malija  na Tviteru.

Od Keita se oprostio i Olimpik Marselj.

"Crni panter nas je napustio, ponevši sa sobom deo našeg kluba“, oproštajna poruka je Sent Etjena na društvenim mrežama.

Keita je najvaći deo karijere proveo u Francuskoj. U toj zemlji je nastupao i za Sent Etjen, sa kojim je osvojio pet uzastopnih titula od 1967. do 1972. godine. 

Igrao je ovaj proslavljeni Afrikanac i za Valensiju u Španiji i portugalski Sporting iz Lisabona, pre nego što je završio karijeru u Severnoameričkoj fudbalskoj ligi. 

Sa fudbalskog terena se kao igrač povukao 1980.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()