Uslovi za predsednika FSS: Ko može da se kandiduje?

Sednica najvišeg organa FSS zakazana je za 14. mart u 14:00.

15.02.2023. 11:30
  • Podeli:
FSS logo1-1667200472001.webp Foto: FSS

Odbor za sprovođenje izbora FSS na čelu sa predsednikom Stojanom Radoševićem obavestio je juče članove Skupštine da rok za podnošenje kandidature za prvog čoveka fudbalske organizacije ističe 27. februara u 14 časova. 

Sednica najvišeg organa FSS zakazana je za 14. mart u 14:00. Kandidaturu je najavio Nemanja Vidić, pretendent na predsedničku funkciju mogao bi da bude i Branislav Nedimović, bivši ministar poljoprivrede. Kandidati moraju da imaju potpise najmanje petorice delegata.

Odbor je podsetio da je pretendent na najvišu funkciju dužan da podnese i listu od 14 predloženih članova Izvršnog odbora FSS (četiri potpredsednika i deset članova, od kojih jedna od tih 14 osoba obavezno mora biti ženskog pola).

Odbora za sprovođenje izbora propisao je i kriterijume podobnosti koje treba da ispunjavaju kandidati za upražnjena mesta u određenim telima FSS, a definisana su odgovarajućim odredbama Statuta. 

Da bi neko lice postalo član statutarnog organa ili tela FSS, mora ispunjavati sledeće kumulativne uslove:

- da je državljanin Republike Srbije,

- da je poslovno sposobno lice koje je napunilo 18 godina života,

- da je aktivan u fudbalskoj organizaciji i da je njen član,

- da nije trenutno suspendovan, sankcionisan ili isključen iz FSS ili jednog od njegovih članova ili disciplinski kažnjavan zbog povreda integriteta fudbalskog takmičenja u poslednjih pet godina,

- da nije osuđivan za krivična dela predviđena odgovarajućim članom Zakona o sportu,

- da nije aktivni fudbalski sudija i fudbalski trener, niti osoba koja je to bila u poslednjih godinu dana koja prethodi roku za podnošenje kandidature za članstvo u statutarnom organu/telu FSS,

- da ne vrši funkciju u organu političke stranke i to: član glavnog odbora, predsedništva, izvršnog organa,

- da nije lice koje vrši javnu funkciju u skladu sa propisima Republike Srbije,

- da nije vlasnik ili član organa sportske kladionice, kao i zaposleni u sportskoj kladionici,

- da nije lice koje se bavi uslugama posredovanja za igrače i klubove,

- da će priznati isključivu nadležnost Sportskog arbitražnog suda (CAS) u Lozani za sporove na nacionalnom nivou između klubova, igrača i trenera i za međunarodne sporove bez obraćanja građanskim sudovima,

- da će priznati nadležnost Veća za rešavanje sporova FSS za sporove na nacionalnom nivou, zavisno od nadležnosti CAS-a.

- da prilikom kandidovanja za funkciju u statutarnom organu ili telu, a najmanje 15 dana pre održavanja izbora, dostavi dokaz o ispunjenju uslova iz prethodnih tačaka.

Izvršni odbor može odrediti dodatne kriterijume za članstvo u statutarnom organu ili telu, osim kriterijuma za članstvo u Izvršnom odboru ili nezavisnim telima (tj. pravnim telima, Nadzornom odboru i Odboru za sprovođenje izbora) koje Izvršni odbor ne može menjati niti dopunjavati.

Pre stupanja na dužnost, član Izvršnog odbora će podneti ostavku na mesto delegata.

Član organa ili tela FSS nema pravo glasa na sednici organa FSS kada se odlučuje o pokretanju spora ili odustajanju od spora protiv njega, odobravanju poslova između njega i FSS (sukob interesa), odnosno postojanja ličnog interesa pri odlučivanju o njegovoj odgovornosti ili razrešenju.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()