Španija osvojila Evropsko prvenstvo: "Furija" u finalu pobedila Englesku i ušla u istoriju

U međusobnim duelima Engleska ima 14 pobeda, a Španija 11 trijumfa u 28 odigranih mečeva, uz tri nerešena rezultata

14.07.2024. 21:00 - 00:01
  • Podeli:
euro 2024, fudbalska reprezentacija španije, finale evropskog prvenstva, 14 jul 2024 - foto Reuters (2)-66943f404ac94.webp Foto: Reuters

Španija je ušla u istoriju Evropskih prvenstava - "crvena furija" je u finalu šampionata pobedila Englesku sa 2:1 (0:0) i uspela ono što nije reprezentacija nije - da dođe do četvrte titule prvaka Starog kontinenta.

Španija je bila prvak Evrope i 1964, 2008. i 2012. godine, a Engleska je pre tri godine poražena u finalu EP kod kuće od Italije na penale

Španci su do pobede došli u drugom poluvremenu, golovima Vilijamsa u 47. i Ojarzabala u 86. minutu, dok je počasni gol za Gordi Albion postigao Kol Palmer u 73. minutu.

I pored puno tempa u prvom poluvremenu, nismo videli golove, a vođstvo Špancima doneo je na startu drugog poluvremena Niko Vilijams, posle sjajne asistencije Lamina Jamala. Jamal je prodro po desnoj strani, odlično uposlio Vilijamsa na suprotnom delu terena, a ovaj rutinski pogodio mrežu iza Pikfordovih leđa u 47. minutu.

Navalila je potom "furija", a u 49. mintu je možda sve moglo da bude rešeno, iako je reč o finalu. Englezi su delovali šokirano posle primljenog gola, a Dani Olmo je tada propustio stopostotnu priliku, ali nije bio precizan. Da je udvostručio prednost protiv grogiranih Engleza, zaista je pitanja u kom pravcu bi otišao meč... Ipak, nije bio precizan, pa je meč otišao u odličnom pravcu - bar za gledaoce.

Inicijativa Španaca je potrajala nekih 15-ak minuta, kada je u 61. minutu Geret Sautgejt iz igre izveo kapitena - Hari Kejn je je napustio teren, a u igru je ušao Votkins. Iako je izmena izgledala čudno, to nije sprečilo Engleze da krenu na sve ili ništa, naprotiv. Takva je igra je donela rezultat u 73. minutu, kada je Saka odlično prošao po desnoj strani i dodao loptu Belingema. On ju je odložio za Palmera, koji je doneo izjednačenje i izazvao erupciju slavlja među engleskim navijačima.

Krenuli su tad Sautgejtovi izabranici još jače, bili bolji rival, ali se Španija ipak pregrupisala i počela da uzvrća. Imala je "furija" nekoliko prilika do kraja, ali je Pikford u nekoliko navrata skinuo zicere rivalima. Ipak, u 86. nije mogao da uradi ništa. Kukurelja je prodro po levoj strani, ubacio loptu u šesnaesterac Gordog Albiona, a Ojarzabal je uklizao ispred golmana Engleske i poslao loptu u mrežu. Ispostavilo se da je to bio i konačan rezultat meča i istorijska, četvrta titula za Španiju na prvenstvima Evrope.

Foto: Reuters

U međusobnim duelima, tradicija je na strani Engleske (što večeras nije naročito bitno), koja ima 14 pobeda u 28 odigranih mečeva. Španija je pobedila 11 puta, a tri puta je bilo nerešeno. U poslednjem takmičarskom meču dve selekcije Engleska je u oktobru 2018. godine kao gost pobedila 3:2 u Ligi nacija. 

Tok meča

Drugo poluvreme, Španija - Engleska 2:1

90+4. minut

 

Kraj meča, Španija je novi prvak Evrope!

 

90. minut

 

Španci se fantastično brane posle kornera! Dva puta su uputili loptu glavom Englezi ka golu Simona, ali su odbrambeni fudbaleri "furije" sjajno reagovali.

89. minut

 

Šansa za Votkinsa, ali Španci izbacuju loptu u korner.

86. minut

 

Goool! 2:1 za Španiju. Španci su krunisali inicijativu - Ojarzbal je utrčao u peterac i matirao Pikforda posle centaršuta Kukurelje. Pikford nije uspeo da još jednom spasi Engleze...

Foto: Reuters
82. minut

 

Pikford ponovo spasao Engleze, posle odlične akcije u kojoj je na kraju lopta došla do Jamala. On je praktično ostao sam na desnoj strani, uputio je udarac, ali je golman Gordog Albiona fantastično intervenisao.

76. minut

 

Englezi su u velikom naletu posle izjednačenja, ali "furija" za sada odoleva napadima.

73. minut

 

Goool! Palmer - 1:1. Prošao je Saka po desnoj strani, uposlio Belingema, ovaj odložio za Palmera, koji sjajnim udarcem matira Simona.

Foto: Reuters
68. minut

 

Promenjen je još jedan kapiten - Ojarzabal je ušao u igru umesto Morate.

66. minut

 

U delu igre dok su se Englezi budili i pritiskali, Španci su imali fantastičan napad - Jamal je šutirao, a Pikford spasao Englesku. Lopta je otišla u korner, ali posle njega nije bilo opasnosti za Gordog Albiona.

64. minut

 

Džud Belingem fantastično primio loptu na 20-ak metara od gola Španaca, fantastično se okrenuo i prevario odbranu "furije", izborivši sebi prostor za šut - ipak, njegov udarac završava par metara pored desne stative Simonovog gola.

Foto: Reuters
61. minut

 

Gotovo neverovatan potez Sautgejta - u igru umesto Kejna ubacuje Votkinsa.

56. minut

 

Još jedna izvanredna prilika za "furiju", Niko Vilijams je uputio šut ka golu rivala, ali su Englezi imali sreće. Prilična dominacija Španije posle vodećeg gola.

55. minut

 

Morata je probio po desnoj strani, izbio ispred Pikforda - nije imao baš stopostotnu priliku, ali je šansa svakako bila odlična - Španac je uspeo da prevari golmana Engleske, ali su odbrambeni igrači bili na mestu. Napad nije završen!

Foto: Reuters
49. minut

 

Dani Olmo promašio stopostotnu priliku samo minut i po posle vođstva, Španija je propustila ogromnu šansu da udvostruči prednost.

47. minut

 

Gooool! Jamal je sjajno prošao po desnoj strani, a potom fantastično upošljava Nika Vilijamsa, koji je bez većih problema matirao Pikforda - 1:0 za Španiju.

Foto: Reuters
46. minut

 

Počelo je drugo poluvreme.

Foto: Reuters

Prvo poluvreme, Španija - Engleska 0:0

45+2. minut

 

Kraj prvog dela igre, Španija - Engleska 0:0

Foto: Reuters
45+1. minut

 

Fil Foden se najbolje postavio kod izvođenja slobodnjaka, lopta je došla do njega i on ju je bez čekanja uputio ka golu protivnika. Ipak, Unai Simon je bio na mestu i opasnost je uklonjena.

45. minut

 

Englezi su povukli loptu po levoj strani. Kejn je uposlen na ivici šesnaesterca, uputio udarac, ali ga je izblokirao Rodri. U nastavku su Španci napravili faul, pa je Gordi Albion dobio slobodan udarac u zaustavnom vremenu prvog dela igre, koje je produženo za 2 minuta.

Foto: Reuters
43. minut

 

Morata u ušao u šesnaesterac rivala, stvorila se gužva, ali je na kraju lopta završila u korneru. Ipak, Englezi su brzo rešili tu situaciju i došli u posed.

40. minut

 

Dobar prodor Stonsa, koji je sa loptom prešao ceo teren, ali je izblokiran. Pokušali su da uzvrat Španci polukontrom, ali ni to nije dalo rezultata.

35. minut

 

Ni posle drugog uzastopnog kornera nije bilo promena. Doduše, našao se Olmo u prilici, ali je izblokiran. Generalno, "furija" napada, upućuje udarce ka Pikfordovom golu, ali bez uspeha.

34. minut

 

Korner za Španiju - posle male gužve pred golom Engleza, "furija" je izborila još jedan korner.

31. minut

 

Dani Olmo dobija žuti karton.

28. minut

 

Fabijan Ruiz je uputio udarac, ali je lopta na putu ka golu izblokirana od strane Engleza, pa je lako završila u rukama Pikforda.

25. minut

 

Hari Kejn dobija prvi žuti karton na utakmici, posle starta otvorenim đonom.

Foto: Reuters
22. minut

 

Opasan prodor Jamala, korner za Španiju. Međutim, ni posle ovog udarca iz ugla ništa se nije promenilo u rezultatu.

20. minut

 

Ponovo mirniji deo meča - lopta je uglavnom kod Španaca, najagiliniji je Vilijams, ali bez prilika pred golom Pikforda.

15. minut

 

Prvi opasan napad Engleske, Saka je izbacio Vokera, ovaj je zavrnuo u peterac, ali španski defanzivci su otklonili opasnost i izbacili loptu u korner.

12. minut

 

Prva opasnost. Vilijams je prošao, ali ga je u poslednjem trenutku zaustavio Stouns. Posle kornera je probao Le Norman, ali je bio neprecizan. Prvi šut na meču na prelasku iz 12. u 13. minut.

10. minut

 

Bez većih uzbuđenja u finalu. Iako "furija" češće ima loptu u nogama, to ne predstavlja preveliku muku za izabranike Gereta Sautgejta.

5. minut

 

Posle očekivano mirnog starta duela, prvi korner na meču ima reprezentacija Španije. Posle izvedenog kornera, međutim, nije bilo većih problema za Engleze, koji su prebacili težište igre na sredinu terena.

1. minut

 

Finale je počelo.

Foto: Reuters

Finalni meč sude francuski arbitar Fransoa Leteksije. Pomoćnici uz aut liniju biće mu zemljaci Siril Munjije i Mehdi Rahmuni. Četvrti sudija biće Poljak Šimon Marčinjak, dok će u VAR sobi biti Francuz Žerom Brisar.

Startnih jedanaest

ŠPANIJA ( 4-2-3-1): Simon - Karvahal, Laport, Le Norman, Kukurelja - Rodri, Ruiz - Jamal, Olmo, Vilijams - Morata.

ENGLESKA (4-2-3-1): Pikford - Voker, Stons, Guei, Šo - Meinu, Rajs - Saka, Foden, Belingem - Kejn.

Pred početak duela upriličena je i svečana ceremonija zatvaranje Evropskog prvenstva.

Šou pred početak finala EP, foto: Reuters

Selektor španske reprezentacije Luis de la Fuente izrazio je želju da njegov tim danas uđe u istoriju i pobedi Englesku u finalu Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ali je dodao da pre meča nema favorita.

"Možemo da budemo veoma ponosni na ono što smo već uradili. Zato što imamo sjajnu sadašnjost i veliku budućnost. Videti zemlju koja je tako posvećena iza ove selekcije, bez obzira na rezultat, je nešto divno. Zaista smo dirnuti što vidimo zemlju sa toliko nade, privrženosti, harmonije i jedinstva, kao što nismo videli dugo vremena", rekao je španski selektor.

Svoja očekivanje pred finale izneo je i kapiten reprezentacije Engleske Hari Kejn.

"Nije tajna da nisam osvojio nijedan timski trofej u karijeri. Kako godine prolaze, sve sam motivisaniji da to promenim. U nedelju uveče imam priliku da osvojim jedan od najvažnijih i zajedno sa svojom nacijom napravim istorijski poduhvat. Nije pitanje da li bih menjao sve što sam dosad postigao za pobedu u finalu EURO. Osvajanje EP bi mi značilo sve na svetu. To je najbolji osećaj koji fudbaler može osetiti, a siguran sam da bi i navijači znali da proslave", zaključio je Kejn.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()