Veliki ponos Pelea: Dan kada je zbog njega zaustavljen rat

Njegova poruka u životu postaje nasleđe za sve buduće generacije. Ljubav, ljubav i ljubav, zauvek, rekao je

30.12.2022. 15:04
  • Podeli:
pele_AP Photo_Alexander Zemlianichenko_Tanjug-638792e57c100.webp Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Tanjug

Građanski rat u Nigeriji je prekinut 1969. zbog prijateljskog susreta sa Santosom, brazilskog kluba za koji je igrao i tada i sada čuveni Pele

"Inspiracija i ljubav obeležili su Peleov život, koji nas je mirno napustio. U svom životu, Edson je sve osvojio svojom genijalnošću u sportu, zaustavio rat, obavljao društvene poslove širom sveta i širio ono za šta je verovao da je lek za sve probleme: ljubav. Njegova poruka u životu postaje nasleđe za sve buduće generacije. Ljubav, ljubav i ljubav, zauvek", objavio je španski "As".

Objava zvaničnog profila 'O Rei' na Instagramu ukazala je na jednu od najnepoznatijih epizoda Peleove karijere: Kada je 4. februara 1969. postigao trenutni prekid vatre u građanskom ratu u Nigeriji.

Bijafranski rat, kako je još poznat, odigrao se između 5. jula 1967. i 13. januara 1970. godine i odneo je skoro milion života. Usred ove loše klime, Santos je sleteo u Benin siti da bi se suočio sa nacionalnim timom.

"Svetlo grada se nije palilo noću. Upalili su se samo hotel i kuće. Sećam se da sam pitao menadžera zašto je to bilo i rekao mi je da je to da bi se izbeglo neprijateljsko bombardovanje", priseća se Edu, bivši igrač Santosa za "Folha". 

"Peleova moć je bila neverovatna. Sećam se kada smo otišli ​​u Nigeriju i ta zemlja je bila u ratu. I momci su jednog dana zaustavili rat da bi Santos mogao da igra u bezbednim uslovima", kaže Argentinac Ramos Delgado, bivši saigrač Kralja.

"I vlada i nezavisna Republika Bijafra prihvatile su primirje kako bi dozvolile svom timu Santosu da odigra dve egzibicione utakmice protiv lokalnih timova. 72 sata fudbal je bio važniji od rata", podseća američki magazin 'Tajm'.

"Jedan od mojih velikih ponosa je što sam zaustavio rat"

Sam Pele je preko Tvitera 2020. ponudio svoju verziju činjenica: 

"Rano sam naučio, od mog oca Dondinja, da fudbal mora da bude instrument za dobro. Primenio sam to u životu, koristeći svoj talenat da promovišem ljubav i mir. Uvek sam pokušavao da prenesem tu poruku. Jedan od mojih velikih ponosa je što sam zaustavio rat u Nigeriji, 1969. godine, u jednoj od mnogih turneja koje je Santos napravio širom sveta".

"Shvatio sam da fudbal ima moć da donese mir u ugroženim zajednicama. U dva važna momenta u mojoj karijeri, mom 1.000. golu i oproštaju od fudbala, iskoristio sam svu pažnju štampe da zamolim decu širom sveta da imaju ljubav, ljubav i ljubav".

Pozadina, međutim, nije sasvim jasna. Nije bila ni za samog Pelea. 

"Nisam siguran da li je to u potpunosti tačno, ali ono što je sigurno je da su se Nigerijci pobrinuli da ih Bijafranci ne napadnu dok smo mi bili tamo“, razmišljao je sam 'O Rei' u jednoj svojoj autobiografiji, objavljenoj 2007.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()