Žreb za Mundijal 2022: Srbija u grupi kao u Rusiji

Orlovi prvenstvo sveta otvaraju utakmicom protiv selekcije Brazila

01.04.2022. 19:18
  • Podeli:
Euro 2024_žreb_žrijeb_Foto Reuters-1665330921563.webp Foto: Reuters

Žreb za fudbalsko Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru održan je u spektakularnom ambijentu Kongresne dvorane u Dohi. U prisustvu šejka Tamim bin Hamad al Tani i njegovih ljudi, predstavnika FIFA i svih zemalja koje učestvuju na ovogodišnjem Mundijalu, koji su sedeli u belim foteljama, formirano je osam grupa po četiri selekcije. 

Fudbalska reprezentacija Srbije na Mundijalu, koji se igra od 21. novembra do 18. decembra u Kataru, igraće u grupi G sa selekcijama Brazila, Švajcarske i Kameruna. Neverovatan je podatak da je grupa, osim jednog tima, ista kao na prošlom Svetskom prvenstvu u Rusiji. Srbija će prvu utakmicu igrati protiv Brazila 24. novembra. Meč 28. novembra Orlovi igraju protiv Kameruna, dok poslednju u grupi 2. decembra igraju protiv reprezentacije Švajcarske. 

Srbiju su na žrebu u Kataru predstavljali selektor Dragan Stojković Piksi, Stevan Dika Stojanović, v.d. predsednik FSS Nenad Bjeković, portparol FSS Milan Vuković

Ceremoniju su vodili glumac Idris Elba i britanska voditeljka, poreklom iz Bangladeša, Rešmin Čouduri. Nasmejani i prijatni prvo su pozvali na binu predsednika FIFA Đanija Infantina, koji je svoj govor završio porukom  "Lideri sveta, zaustavite sve ratove i sve konflikte". Infantino je pozvao domaćina u Kataru šeika Tamima bin Hamada al-Tania da mu se pridruži za govornicom. Bio je vrlo kratak i obratio se na maternjem jeziku poželevši dobrodošlicu svima, uz napomenu da ne želi da oduzima vreme pred žreb koji ceo svet čeka.

Potom su se na platnu smenjivali video snimci fudbalskih legendi koje više nisu sa nama. Poštovanje i sećanje ukazano je Dijegu Armandu Maradoni, Paolu Rosiju, Gerdu Mileru...

Pehar namenjen šampionu na pozornicu je izneo selektor Francuske, aktuelnog prvaka sveta, Didije Dešan.

Umesto Idrisa i Rešmin, na binu su izašli Džermejn Dženas, Samanta Džonson i Karli Lojd, dvostruka šampionka sveta sa reprezentacijom SAD. Za njima su izašli velikani svetskog fudbala koji će učestvovati u žrebu: Brazilac Kafu, Nigerijac Džej-Džej Okoča, bivši trener Partizana, nemačka legenda Lotar Mateus, Iranac Ali Daei, najpoznatiji fudbaler Katara Adel-Ahmed Malala, Australijanac Tim Kejhil, srpski legendarni trener Bora Milutinović, nekadašnji slektor Alžira Rabah Mađer.

Potom je počelo izvlačenje: 

Grupa A - Katar (1), Ekvador (2) Senegal (3), Holandija (4)

Grupa B - Engleska, Iran (2), SAD (3), pobednik Ukrajnina - Škotska/Vels (4)

Grupa C - Argentina, Saudijska Arabija (2), Meksiko (3), Poljska (4)

Grupa D - Francuska, pobednik meča Peru - Australija/UAE  (2), Danska (3), Tunis (4)

Grupa E - Španija, pobednik meča Kostarika - Novi Zeland (2), Nemačka (3), Japan (4)

Grupa F - Belgija, Kanada (2), Maroko (3), Hrvatska (4)

Grupa G - Brazil, SRBIJA (2), Švajcarska (3), Kamerun (4)

Grupa H - Portugalija, Gana (2), Urugvaj (3), Južna Koreja (4)

*selekcije u grupama su svrstane po pozicijama koje su dobile na žrebu

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()