Zvezda poražena na Marakani: Lajpcig iskoristio slabosti crveno-belih i odneo kući ceo plen

Izabranici Baraka Bahara izgubili su i treći meč ove sezone u Ligi šampiona

07.11.2023. 22:57
  • Podeli:
fk crvena zvezda, fk lajpcig, liga šampiona - 7 nov 2023 - foto AP Photo Darko Vojinovic Tanjug (3)-654aa3780b87d.webp Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Fudbaleri Crvene zvezde izgubili su u 4. kolu grupe G Lige šampiona od Lajpciga sa 2:1 (1:0). Crveno-beli su u Beogradu, pred domaćim navijačima, odigrali slabo prvo poluvreme, u drugom bili znatno angažovaniji i ozbiljnije pretili Nemcima, ali na kraju nisu mogli da izvuku ništa više od časnog poraza.

Gosti su slavili golovima Ćavija Simonsa u 8. i Loisa Opende u 77. minutu, dok je počasni pogodak za četu iz Ljutice Bogdana postigao takođe fudbaler Lajpciga - Bendžamin Henriks je autogolom u 81. minutu ulio nadu Zvezdi da može do izjednačenja, ali se do kraja meča to ipak nije dogodilo.

Nije počelo dobro za crveno-bele, ali je počelo očekivano. Lajpcig je krenuo ofanzivnije, imao više od igre i vršio konstantan pritisak. Gosti su prvi stigli do kornera, a izabranici Baraka Bahara do žutog kartona - Srđan Mijailović je u 6. minutu kažnjen zbog starta nad Opendom.

Nedugo potom - hladan tuš na Marakani. Simons je vukao loptu po levoj strani Zvezdine polovine, ušao sa njom u šesnaesterac i izvanredno šutirao pored tri fudbalera domaćih - plasirana lopta je u 8. minutu završila iza leđa nemoćnog Omrija Glazera.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Zaigrali su zatim crveno-beli nešto angažovanije, ali ne u meri u kojoj bi ozbiljnije ugrozili goste. Lajpcig je kontrolisao igru, ali smo ipak videli uzbuđenje pred golom Janisa Blasviha - u 17. minutu Mijailović je poveo kontru i ne baš najbolje centrirao, ali je golman gostiju nakratko ispustio loptu na koju je krenuo Mirko Ivanić. Ipak, Blasvih je munjevito reagovao i za delić sekunde bio brži od našeg fudbalera, pa je i ta poluprilika otišla u nepovrat.

Kao da bleda igra Zvezde nije bila dovoljna za neraspoloženje - dodatna muka je snašla domaće u 20. minutu, kada je sudija Danijele Orsini dao crveni karton Nikoli Todoriću, kondicionom treneru beogradske ekipe, koji je imao sukob sa Opendom.

Lajpcig je potom pojačao pritisak, a u 24. minutu Benjamin Šeško je imao dve prilike i mogućnost da duplira prednost gostiju. Najpre je izašao jedan na jedan sa Aleksandrom Dragovićem, uspeo da ga zaobiđe, ali je pogodio spoljni deo mreže. Samo tridesetak sekundi kasnije je još jednom šutirao sa distance, ali je izblokiran.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Ako Zvezda nije mogla da se nosi sa Nemcima po dobroj igri, uspela je da bar po dobijenim kartonima ima značajnu prednost - u 28. minutu žuti karton dobio je i Žan Filip Kraso, koji je posle jedne izgubljene lopte frustrirano startovao na Simonsa i dozvolio sebi da se nađe u Orsinijevoj beležnici.

Gosti su nastavili sa boljom igrom, a korektne šanse da savladaju golmana crveno-belih imali su Amadu Haidara u 40. i Openda u 41. minutu. Pred sam kraj poluvremena, u 44. minutu, Glazer je spasao svoju ekipu kada je Openda izašao sam ispred njega i pokušao da ga "zalomi" - čuvar mreže se izvio kao panter i "skinuo" loptu Belgijancu sa noge, kada su je već svi videli u mreži.

U zaustavnom vremenu odličnu šansu je imao i Emil Forsberg, ali je, srećom po Baharove pulene, promašio sa desetak metara... Usledilo je i poluvreme, uz saznanje da je Zvezda izvanredno prošla sa samo jednim primljenim golom posle prvih 45 minuta igre. 

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Drugo poluvreme počelo je uz dve izmene u redovima domaćih - Kosta Nedeljković je ušao umesto Mijailovića, a Šerif Endiaj umesto Krasoa. I izgledali su na početku ovog dela igre organizovanije crveno-beli - upravo je Endiaj bio u prilici u 46. minutu, ali je napravio potez više u idealnoj šansi kada je trebalo da šutira - spetljao se, izgubio korak, a zatim uspeo da asistira Ivaniću, čiji je udarac izblokiran.

Pred kraj 49. minuta Beograđani su došli do prvog kornera na meču, "mučili" su loptu čitav minut posle njegovog izvođenja, kružili oko Blasvihovog gola bez neke ideje, da bi na kraju Gelor Kanga sa nekih 20 metara šutirao traljavo preko gola. U akciji koja je prethodila korneru prvi žuti karton dobili su gosti jer je Mohamed Simakan vukao Osmana Bukarija za dres.

Međutim, nije prošlo previše vremena, a gosti su ozbiljno zapretili - u 51. minutu Šeško je pogodio najpre stativu, a u nastavku akcije je sa dva, tri metra, sam ispred Glazera, poslao loptu u nebo - što ukazuje da možda ne bi bilo loše da Zvezda razmisli da ga stavi na svoj platni spisak, jer je slovenački fudbaler podjednako spasao crveno-bele kao što je to radio golman Beograđana. Naime, Glazer je već u 53. minutu ponovo napravio malo čudo i odbranio udarac Opende iz voleja.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Bez obzira na te prilike Nemaca, mora se priznati da je Zvezda izgledala bolje u nastavku, da su izmene koje je napravio Bahar udahnule život domaćima, što su uvidele i Delije nastavljajući da još jače bodre svoje ljubimce, iako ni pre toga nisu štedeli grla i dlanove. Napadali su crveno-beli po bokovima, ali u završnicama nisu imali koncentracije, tako da i nije bilo prave opasnosti po Lajpcig. Na Beograd se sručio i pljusak, lopta je pomalo bežala i jednima i drugima, pa se ušlo u mirniji period utakmice.

Dobili su žute kartone u tom periodu Ivanić kod domaćih, a Lukeba i Henriks kod Lajpciga. Zvezda je počela da pritiska goste, Peter Olajinka je zamenio Ivanića u 69. mintu, pa je u 74. minutu imao odličnu šansu, ali je šutirao pravo u golmana. I kad je izgledalo da su crveno-beli blizu izjednačenja, opet gol gostiju - u 77. minutu Openda se iskupio za silne promašaje i savladao Glazera.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Ipak, nisu klonuli duhom domaći i najzad su uspeli da krunišu golom bolju igru u drugom poluvremenu. U 81. minutu Kanga je centrirao, a neoprezni Henriks loše reagovao i autogolom vratio crveno-bele u meč. Nedugo potom, u 85. mintu, Aleksandar Katai je zamenio Milana Rodića u poslednjom pokušaju Bahara da dovede ekipu do izjednačenja.

I pored Zvezdine inicijative u finišu i napada koji su se smenjivali kao na traci, mreže su do kraja ipak mirovale, tako da su crveno-beli pretrpeli i treći poraz u ovogodišnjoj Ligi šampiona.

Dobre stvari u ovom porazu nema, ali koliko-toliko može da nas teši činjenica da je Mančester siti kod kuće pobedio Jang Bojs sa 3:0, pa Crvenoj zvezdi i dalje ostaje nada da može da bude treća u grupi, za šta je za početak neophodno ne izgube meč protiv Švajcaraca u Bernu, koji je na programu 28. novembra.

Standings provided by Sofascore
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()