Didije Dešam, na korak od stvaranja istorije

Selektor Francuske je sa 14 pobeda postao drugi trener po broju trijumfa u istoriji Svetskog prvenstva

16.12.2022. 11:38
  • Podeli:
Didie Dešamp-1664202625953.webp Foto: Profimedia

Selektor Francuske Didije Dešam je, sa nacionalnim timom, stigao pred vrata fudbalske istorije. Na Svetskom prvenstvu u Kataru fali mu još jedan, uspešan, korak, da se priključi jednom treneru, koji je uspeo da osvoje dve boginje za redom i da postane druga osoba, uz Pelea, koja će tri puta podići pehar svetskog šampiona. 

Vitorio Poko, je jedini trenre koji se popeo na postolje Mudijala dva puta u nizu - osvojio je sa Italijom Svetsko prvenstvo 1934. i 1938. godine. 86 godina kasnije, Didije Dešam bi mogao isto da učini sa Francuskom, što bi Francuzu bilo treći put u karijeri jer je kao igrač 1998. bio deo najboljeg tima. Pele je podigao trofej tri puta. Mitska desetka Brazila je to postigla kao igrač 1958., 1962. i 1970. 

Posle pobede nad Marokom, Dešam je sa 14 pobeda postao drugi trener po broju trijumfa u istoriji Svetskog prvenstva. Sa ovim dostignućem se izjednačio sa Brazilcem Luizom Felipeom Skolarijem i ispred njih je samo Helmut Šolc.

Dešam je već vodio Francusku na 138 utakmica. Debi je imao 2012. godine i od tada ima 89 pobeda, 27 remija, odnosno 22 poraza. Istu filozofiju iz igračkih dana preneo je na tim. Kao iskusni timski fudbaler čija je misija bila da radi za tim kako bi solisti zablistali kako u Francuskoj 1998. u kojoj je bio kapiten, tako i u Juventusu. 

Trenirao je klubove Monako, Juventus i Marsej pre nego što je preuzeo selekciju Francuske od Lorana Blana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()