Ekvador na krilima Valensije lako do bodova protiv Katara

Domaćini u Kataru i debitanti na Svetskom prvenstvu su, pod teretom treme, bili u podređenoj ulozi svih 90 minuta

Autor: Marin Šarec
20.11.2022. 19:41
  • Podeli:
Fudbaleri Ekvadora-1668962528798.webp Foto: AP Photo/Nataća Pisarenko/Tanjug

Ekvador je potpuno zasluženo došao do pobede na otvaranju Svetskog prvenstva - Južnoamerikanci su upisali 2:0 protiv domaćina Katra. Igrač utakmice bio je iskusni 33-godišnji kapitan Ekvadora Ener Valensija koji je postigao oba pogotka već u uvodnih pola sata igre. Katarci su pred svojim navijačima, na stadionu Al Bajt, razočarali igrom i kvalitetom.

Brzo se moglo doći do zaključka da je Katar autsajder na prvenstvu kojem je domaćin. Već u 3. minutu Ekvadorci su zatresli mrežu zbunjenog protivnika. Radovao se silno iskusni Valensija koji je smestio loptu u mrežu. Radovala se i puna tribina navijača u žutim dresovima... Ali aktivirao se VAR. Dosuđen je ofsajd, kasnije se utvrdilo da je noga asistenta Mihaela Estrade bila u nedozvoljenoj poziciji prilikom skoka sa golmanom Al Šebom. Bila je to dosta teška situacija za proceniti, ali tehnologija je dala dokaz da se pogodak poništi.

Nije se Valensija, inače napadač turskog Fenerbahčea, previše uznemirio zbog poništenog gola pa je već u 16. minutu dobio novu priliku za svoj četvrti pogodak na svetskim prvenstvima. Izborio je jedanaesterac kada ga je u kaznenom prostoru srušio golman Al Šeb, Valensija je bio siguran i laganim šutom u desni ugao doveo Ekvador u vođstvo - 1:0.

Južnoamerikanci su bili znatno bolja ekipa i zasluženo su povećali prednost u 31. minuti. Opet je strelac bio Valensija, dobrim trzajem glavom nakon dodavanja Preciada sa desne strane. Katarci su posle toga shvatili da na neki način moraju da zaustave kapitena Ekvadora pa su do poluvremena napravili dva teška prekršaja nad njim, ali Valensija je nastavio igru.

U drugom poluvremenu Ekvador je bio bliži trećem pogotku nego slabi Katarci povratku u utakmicu, bila je očigledna razlika u kvaliteti između ove dva tima. Sa dva pogotka prednosti Ekvadorci su nastavak susreta odigrali onoliko koliko im je bilo potrebno da dođu do prvih bodova na SP.

Standings provided by Sofascore
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()