Famozni stadion 974 već se rastavlja i seli u Urugvaj

Uz sedam odigranih utakmica Svetskog prvenstva, na stadionu je odigrano i šest utakmica Arapskog kupa

Autor: Marin Šarec
15.12.2022. 08:06
  • Podeli:
974 stadiin-profimedia-0744113341-6399b2bce028a.webp Foto: Profimedia

Organizatori Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru potvrdili su da će, nakon što je na njemu odigrano sedam utakmica prvenstva, stadion 974 biti srušen, piše portal Arch20.

Stadion koji je imao 40.000 mesta već se rastavlja i najverovatnije će uskoro biti otpremljen u Urugvaj, koji želi ugostiti Svetsko prvenstvo 2030. godine s Argentinom, Čileom i Paragvajem.

Stadion 974, koji je sastavljen od 974 brodska kontejnera, ugostio je 13 utakmica otkako je postavljen u novembru 2021. godine. Uz sedam utakmica Mundijala, na njemu je odigrano i šest utakmica Arapskog kupa. Osim utakmica po grupama, na stadionu 974 odigran je i susret između Brazila i Južne Koreje.

Fifina studija ispitivala je budućnost stadiona 974 s tri moguća scenarija, u kojima se kaže da bi mogao da se koristi još jednom, dva ili tri puta na različitim mestima. 

Prema toj studiji, premeštanje montažnog stadiona do udaljenosti od 7.033 km ekološki je povoljnije od izgradnje dva standardna stadiona, ako se koristi samo jednom. Za dva korišćenja stadiona ta se udaljenost povećava se na 40.118 km, a za tri ponovne upotrebe penje se na 72.616 km.

Udaljenost između Dohe i Urugvaja je oko 13.000 km, pa bi premeštanje montažnog stadiona tamo zahtevalo njegovu ponovnu upotrebu i na nekoj trećoj lokaciji kako bi to bilo ekološki prihvatljivije od izgradnje novih stadiona na tim mestima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()